balet
Edward Clug, Radiohead, Igor Stravinski

Radio and Juliet & Le sacre du printemps

Predstave trenutno ni na sporedu

Radio and Juliet & Le sacre du printemps

O Radio and Juliet

Koreograf Edward Clug je najlepšo ljubezensko zgodbo na svetu drzno soočil z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead in v baletu Radio and Juliet postavil nežno ljubezen nasproti hladnemu mehaniziranemu sodobnemu svetu.

Radio in Juliet se lahko pohvali z največjim številom gostovanj v zgodovini slovenskega baleta. Gledalce in kritiko so navdušili na gostovanjih na festivalih in na turnejah v Belgiji, v Bosni in Hercegovini, v Braziliji, v Črni gori, v Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, v Izraelu, v Južni Koreji, v Kanadi, v Kolumbiji, v Severni Makedoniji, na Madžarskem, na Nizozemskem, na Portugalskem, v Rusiji, v Singapurju, v Srbiji, v Ukrajini, v Veliki Britaniji in v Združenih državah Amerike.

»Balet je moderna mojstrovina z izrazito avtorsko perspektivo, izvedena s popolnim nadzorom.«
Mark Kanny, Pittsburgh Tribune

»Popolna osamljenost in notranji boj, ki dopušča izmuzljivost zunanje povezave, sta tista, ki prepoznavno določata pravljico o Romeu in Juliji našega časa. Kljub njeni temačnosti pa na Clug sporoča, vsaj tako se zdi, da moramo poskušati – tako kot njegova Julija – živeti.«
Janine Parker, The Boston Globe

»Umetniški direktor in koreograf Edward Clug je pretresel mednarodne plesne festivale z lastno nepričakovano postavitvijo glasbe in gibanja. Ob zvoku nepopustljivih ritmov skupine Radiohead vam ta polnokrvna in docela očarljiva različica klasične tragične romance ne pusti, da bi odmaknili pogled; vsak še tako majhen korak nakazuje nasilen konec ljubezni.«
Jacob’s Pillow Festival

»Clugov balet je bil tako intenzivno vroč, kakor sig a Shakespeare nikoli ne bi mogel zamisliti.«
Jane Vranish, Pittsburgh Post- Gazette

O Le sacre du printemps

Posvetitev pomladi (Le sacre du printemps) je kultno glasbeno delo 20. stoletja, ki ne predstavlja le preobrata v glasbeni poetiki samega Stravinskega kot skladatelja, ampak je obenem tudi prelomnica v glasbeni zgodovini. Skozi to delo spremljamo evolucijo plesa v 20. stoletju, vse od prve postavitve Nižinskega v Parizu leta 1913 pa do danes. Iniciacijo Clugove postavitve predstavlja prav izvirna plesna kreacija Nižinskega zaradi njegove hermetične koreografije in “moteče” naprednosti za tedanji čas; svojo interpretacijo Posvetitve pomladi je Edward Clug tudi zasnoval kot poklon Nižinskemu in njegovemu razvpitemu (ne)uspehu ob pariški premieri, ki je postala dinamični temelj razvoja modernega plesa v 20. stoletju.

Premiera
23. 4. 2005,
Velika dvorana
Trajanje
1 ura
brez odmora

Vabimo vas na ogled