Yuya Omaki


Yuya Omaki se je rodil v Osaki na Japonskem. Z osmimi leti se je začel učiti klasični balet v baletni šoli Sanae Yamamoto pri profesoricah Sanae Yamamoto in Eri Sato. Leta 2007 se je posvetil tudi modernemu plesu, in sicer na Baletni akademiji v Münchnu v okviru Visoke šole za glasbo in gledališče pri profesorjih Kirilu Melnikovu, Konstanze Vernon, Robertu Northu in Janu Broeckxu s poudarki na klasičnem in modernem baletu, manirah v pas de deux ter narodnih plesih. Leta 2010 je omenjeni baletni akademiji tudi diplomiral.

Doslej je večkrat sodeloval na številnih tekmovanjih ter osvajal prve nagrade, denimo na državnem plesnem tekmovanju v Kobeju (2004), mladinskem baletnem tekmovanju v Fukuoki (2007), državnem plesnem tekmovanju v Tokiu (2007) ter mladinskem tekmovanju v Nagoji (2009). Leta 2007 se je udeležil polfinala največjega mednarodnega študentskega baletnega tekmovanja YAGP na Japonskem, kjer je osvojil prvo nagrado in se uvrstil v finale omenjenega tekmovanja v New Yorku (2008). Nastopil je tudi na 36. prestižnem baletnem tekmovanju za veliko nagrado Lozane, kjer se je uvrstil v polfinale. Leta 2016 je osvojil tudi bronasto medaljo na 27. mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni, aprila 2019 pa je osvojil prvo nagrado na prestižnem mednarodnem tekmovanju baletnih plesalcev Rudolf Nurejev v Budimpešti.

Kot baletni plesalec je začel nastopati leta 2000 v okviru vsakoletnih predstav Baletne šole Sanae Yamamoto, med drugim kot James v prvem dejanju La sylphide, v Velikem pas de deux iz baleta Plamen Pariza ter v Velikem pas de deux iz baleta Gusar (Le corsaire). Leta 2009 je nastopil v predstavi Don Kihot v Državnem gledališču v Münchnu, od leta 2011 pa pleše v Baletu SNG Maribor, kjer je nastopil v virtuoznih solističnih vlogah tako v klasičnih baletnih, kot so denimo Don KihotHrestačLabodje jezeroLa sylphideGusar (Le corsaire) kakor tudi v neoklasičnih in sodobnih koreografijah, kot so Posvetitev pomladiRomeo in JulijaHoraCantataJevgenij OnjeginRadio and JulietGrk Zorba idr.

Nastopa v