Edward Clug


Edward Clug je slovenski koreograf in umetniški direktor Baleta Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.

Rojen je bil v Beiusu, Romunija. Leta 1991 je diplomiral na Nacionalni baletni šoli v Cluj-Napoci in istega leta dobil svoj prvi angažma v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ter svojo več kot tri desetletja dolgo kariero posvetil državi, ki ga je sprejela.

Dokaj zgodaj se je žaleč ukvarjati s koreografijo in po nekaj uspešnih uprizoritvah leta 2003 prevzel vodenje baleta. Leta 2005 je ustvaril predstavo Radio & Juliet na glasbo skupine Radiohead, ki je postala svetovni hit in mu prinesla mednarodno prepoznavnost. Njegova edinstvena interpretacija Le Sacre du Printemps skladatelja Igorja Stravinskega leta 2012 in preboj njegove prvega narativnega celovečernega baleta Peer Gynt leta 2015, ga opredeljujeta kot pomemben koreografski glas njegove generacije.

Tako je začel sodelovati z drugimi baletnimi ansambli po vsem svetu in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor postavil na svetovni plesni zemljevid. Skozi leta je razvil močne vezi s Stuttgartskim baletom, kjer je lansko leto pripravil novo različico Hrestača, in z Züriškim baletom, kjer je leta 2018 ustvaril celovečerni balet Faust. Uspešno sodeluje tudi z Nizozemskim plesnim gledališčem, kjer je ustvaril več projektov za NDT2 in NDT1. Prav tako so ga povabili v znameniti balet gledališča Bolšoj v Moskvi, kjer mu je uspelo uprizoriti Bulgakovovo mojstrovino Mojster in Margareta.

Za svoje delo je prejel več nacionalnih in mednarodnih nagrad ter bil leta 2017 nominiran za prestižno nagrado Benois de la Danse in leta 2019 za nemško gledališko nagrado Der Faust. Leta 2022 je prejel Srebrni red za zasluge Republike Slovenije in Medaljo za kulturne zasluge Romunije za svoj prispevek k razvoju kulture in umetnosti.

Nastopa v