Sinfonieorchester / Repertoire / Operna noč 2023

Operna noč 2023

Simfonični orkester SNG Maribor
Zbor Opere SNG Maribor
Dirigent Simon Krečič
Zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak
Solistke in solisti Sabina Cvilak, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Andreja Zakonjšek Krt, Valentina Čuden, Irena Petkova, Martin Sušnik, Tim Ribič, Jaki Jurgec

 

Program

Gaetano Donizetti: Uvertura k operi Don Pasquale

Gaetano Donizetti: Udite, udite, o rustici, arija Dulcamare iz prvega dejanja opere Ljubezenski napoj (solist Jaki Jurgec, zbor)

Gaetano Donizetti: Che interminabile andirivieni, zbor služinčadi iz tretjega dejanja opere Don Pasquale

Radovan Gobec: Tvoj srček bi rada imela, duet Katje in Mirana iz operete Planinska roža (solista Valentina Čuden, Martin Sušnik)

Radovan Gobec: Kadar sonce gre za gore, zbor iz operete Planinska roža (solistka Valentina Čuden, zbor)

Antonín Dvořák: Slovanski ples št. 2 v e-molu, op. 72

Salvatore Cardillo: Core ‘ngrato (solistka Irena Petkova)

Gioacchini Rossini: La Danza (solistka Petya Ivanova)

Ernesto de Curtis: Non ti scordar di me (solistka Andreja Zakonjšek Krt)

Ernesto de Curtis: Torna a Surriento (solist Jaki Jurgec)

Lucio Dalla, prir. Robert Mraček: Caruso (solistka Petya Ivanova)

Agustín Lara: Granada (solist Tim Ribič)

Nino Rota, prir. Robert Mraček: Parla più piano, ljubezenska tema iz filma Boter (solistka Sabina Cvilak, zbor)

Paolo Tosti: Serenata (solist Martin Sušnik)

Ruggero Leoncavallo: Mattinata (solistka Rebeka Lokar)

Luigi Denza: Funiculì, funiculà (solist Martin Sušnik)

»Ko vse besede odpovedo, spregovori glasba,« je ob neki priložnosti zapisal sloviti danski pravljičar Hans Christian Andersen. Nemara še bolj častitljivo misel o glasbeni umetnosti je izrazil filozof Friedrich Nietzsche, ki se je tudi sam večkrat preizkusil kot skladatelj, in sicer da bi »bilo življenje brez glasbe napaka«. In resnično, prav vsak izmed nas ima edinstven odnos do glasbe, ki obstaja v tako rekoč nešteto zvočnih podobah, in prav vsak izmed nas ima najraje tisto glasbo, ki je njegova ali njena in nas lahko potolaži, razvedri, umiri ali pa napolni z energijo in celo spravi v ekstazo. Letošnjemu koncertu Operna noč, ki je namenjen vsem vam, drage ljubiteljice in ljubitelji glasbe, boste lahko brezplačno prisluhnili 26. maja pod krošnjami dreves mestnega parka Maribor. Simfonični orkester ter solisti in zbor Opere SNG Maribor pod taktirko dirigenta in umetniškega direktorja Simona Krečiča so tudi tokrat pripravili številna glasbena presenečenja, ki segajo od opernih uvertur, znanih arij pa vse do priljubljenih zborov in orkestrskih točk, ki vas bodo prijetno zazibala v plesno razpoloženje. Manjkalo ne bo tudi odlomkov iz kultnih filmskih stvaritev, avtorskih priredb znanih melodij in všečnih italijanskih kancon, ki še kako rade gredo v uho – zato prisrčno vabljeni, da se v naši družbi prepustite blagozvočnosti glasbe, ki nas vedno znova povezuje.

Na tradicionalnem koncertu Operna noč pod taktirko dirigenta Simona Krečiča predstavljamo pester in slogovno raznolik glasbeni program, ki ga sestavljajo odlomki iz največjih opernih uspešnic aktualne sezone ter iz preteklih let. S koncertnim dogodkom, ki je brezplačen, prosto dostopen in praviloma množično obiskan tako v samem mestu Maribor kakor tudi drugih slovenskih mestih promoviramo slovensko operno poustvarjalnost ter skrbimo za popularizacijo opernega žarna in sorodnih glasbenih zvrsti.

Wir laden Sie ein, zu sehen