Vodnik za obiskovalce

Če še nikoli niste bili v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, upamo, da vam bodo te informacije koristile. Prosimo, da se v primeru kakršne koli nejasnosti med obiskom gledališča obrnete na naše prijazne hostese.

Kodeks oblačenja

Slovensko narodno gledališče Maribor nima predpisanega kodeksa oblačenja. Lahko oblečete jeans (čeprav ga večina ljudi ne), zagotovo pa si ni treba obleči večerne obleke (čeprav marsikdo to stori). Največ obiskovalcev se uredi, ampak tisto, kar nosite, je odvisno od vas. Z oblačili namreč izkazujemo spoštovanje – do nastopajočih, do drugih obiskovalcev in do sebe.

Plašči, dežniki in večje torbe

Prosimo, da ob prihodu v garderobi odložite plašče, dežnike in večje torbe. V dvoranah je velikokrat vroče. Prosimo tudi, da dežnikov in torb ne odlagate v foyerih, garderoba je za obiskovalce gledališča brezplačna.

Hrana in pijača

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor se lahko odžejate pri dveh točilnih pultih, ki sta odprta uro pred začetkom predstave in obratujeta v odmorih. Tukaj je tudi Gledališka kavarna. Prinašanje hrane in pijače v dvorane ni dovoljeno. Prav tako je med predstavo zelo moteče šumenje, ki ga povzroča odvijanje bombonov.

Začetek predstav

Predstave se začenjajo točno. Priporočamo, da v gledališče pridete vsaj 30 minut pred dvigom zavese. Če ste zamudili začetek ali med predstavo ali koncertom zapustili dvorano, boste morali počakati na primeren trenutek, največkrat do odmora, da se lahko vrnete na svoj sedež (to čakanje je lahko dolgo, tudi uro in pol pri nekaterih predstavah).
Opozarjamo tudi, da se gledališče nahaja v strogem mestnem centru, kjer je premalo parkirnih mest za vse obiskovalce. Prosimo, da ob obisku gledališča upoštevate čas, ki ga potrebujete za iskanje primernega parkirnega mesta.

Mobilni telefoni in fotografiranje

Sedeti v bližini nekoga, ki pošilja sporočila ali telefonira, je zelo moteče. Iz nekaterih sedežev pa lahko takšno početje zmoti tudi nastopajoče. Zaradi tega je v dvoranah uporaba mobilnih telefonov tako za klicanje kot pošiljanje kratkih sporočil prepovedana. Prav tako je prepovedano fotografiranje in snemanje videoposnetkov.

Trajanje

Trajanje predstav je objavljeno na spletu, informacije dobite tudi pri hostesah in gledališki blagajni.

Nadnapisi, zasedbe in gledališki listi

Prevode libreta v slovenski jezik pri opernih predstavah projiciramo na platno nad odrom. Dnevne zasedbe in gledališki listi so na voljo pri hostesni službi.

Obiski predstav in koncertov z otroki

Otroci so v Slovenskem narodnem gledališču Maribor vedno dobrodošli. Prosimo, da upoštevate naslednje:

  • Pri obisku predstav ali koncertov potrebujejo otroci svoj sedež ob sedežu spremljevalca.
  • Ob predstavah za otroke v objavah na spletu navajamo, za katero starostno skupino so primerne.
  • Pridržujemo si pravico, da vse, ki kakor koli onemogočajo nemoteno spremljanje predstave, prosimo, da zapustijo dvorano.

Dostop za invalide

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor zagotavljamo neoviran dostop do dvoran. Ta je mogoč z dvigali za invalidske vozičke in z navadnimi dvigali. Stara dvorana ima nameščeno indukcijsko zanko. Operne predstave imajo nadnapise v slovenskem jeziku. Prosimo, da ob nakupu vstopnic opozorite na morebitne posebne potrebe. Ob obisku predstav in koncertov se obrnite na hostesno službo.

Koristne informacije