Davor Herga


Davor Herga se je rodil leta 1968 v Mariboru, kjer je obiskoval osnovno šolo in naravoslovno gimnazijo. Na AGRFT je bil sprejet leta 1989, kjer je študiral igro in umetniško besedo pod mentorstvom profesorjev Zvoneta Šedlbauerja, Alberta Kosa in Janeza Hočevarja. Študij je zaključil z vlogo Lopahina v diplomski predstavi Češnjev vrt A. P. Čehova v režiji Matjaža Pograjca. Po končani akademiji je bil eno sezono zaposlen v Drami SNG Maribor, dve sezoni v SLG Celje, nato pa se je vrnil in ostal v Drami SNG Maribor. Leta 2001 je končno diplomiral. Prvi “polprofesionalni” debi je doživel kot Sergei Eisenstein v predstavi Modri Angel v režiji Karpa Godine v Drami SNG Maribor.

V času študija je igral v izvenštudijskih projektih Emila Hrvatina, Matjaža Pograjca, Aleksandra Jurca in v uprizoritvi Pahljača v režiji Katje Pegan (MGL). Po zaključenem študiju je prvo “resno” delo v profesionalnem gledališču izkusil pri uprizoritvi Oresteje v režiji Paola Magellija. To je bil ognjeni krst v pravem pomenu besede, saj je bilo v predstavi precej igre z ognjem. V isti sezoni je doživel še “neresni” krst kot Mendel v igri Jermanovo seme avtorja in režiserja Marka Vezoviška.

Posnel je kar nekaj radijskih iger, snemanja na filmu pa se boji. V produkciji RTV Slovenija je posnel dve epizodi oddaje žanra, ki ga je nemogoče poimenovati, najbolj ga označuje naslov Rumplšpajzakletnaizbapraznegalistavživopodstrešnakamrabrezwckgbtv. Kot Frigijec, Helenin suženj je nastopil v mednarodni koprodukciji pri uprizoritvi Evripidovega Oresta. “Tako gledališče bi se šel še kdaj, z veseljem.”

Nagrade

  • Nagrada Dorian Sokolić za scenografijo je prejela avtorska ekipa Nataša Matjašec Rošker, Davor Herga in Branko Jordan za uprizoritev Do tu sega gozd na 21. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki, 2014

Tritt in