Simfonični orkester / Repertoar / Gruntovčani

Gruntovčani

Nekdaj priljubljena televizijska nadaljevanka Gruntovčani izpod peresa Mladena Kerstnerja in v režiji Kreše Golika je številnim televizijskim gledalcem predstavila nazoren, pristen in humoren prikaz družabnega življenja in miselnosti »malega človeka« v fiktivni podravski vasi. Na odru pa se odgrinja zgodba, ki se dogaja danes, a v njej najdemo slavne in nepozabne like iz Kerstnerjeve mojstrovine – Dudka, Regico, Presvetloga, Cinobero, Martina, Matulo, Babico, Besnoga, Gretico in druge – in vse velike izzive nove dobe, s katerimi se soočajo.

Ko v njihovo mirno življenje v Gruntovcu vdre državna sekretarka Marinela Puvalo, predstavnica novega tipa hrvaškega kapitalizma, ki prinese megalomansko idejo o izgradnji povezave z evropskim koridorjem in industrijskimi conami, se stvari razburkajo do te mere, da značaji in miselnost naših znanih likov ob peripetijah in medsebojnih konfliktih pridejo do polnega izraza. V absurdnem trku te godrnjave mentalitete z zahtevami sodobnega diktiranega napredka pridejo na površje vse prepoznavne družbene in osebne hibe – od hinavščine, ozkosrčne in spletkarske okolice, trgovske surovosti in trme t. i. človeškega bitja vse do univerzalne poante o naivnosti in neuspešnosti vsakega poskusa dobrote in idealizma.

V tej razposajeni kajkavski komediji se skozi šaljivo in čustveno zgodbo v hudomušnem ritmu na koncu vprašamo, kakšna družba smo, ko z najbolj poštenim in največjim idealistom med nami vsi manipulirajo, ga porivajo stran, zasmehujejo in razglašajo za nepotrebno in rahlo noro osebo. Gruntovec tako postane razbito ogledalo, v katerem je naša družbena podoba videti kot absurdna maska nečesa, kar je imelo nekoč človeško topel in normalen obraz, a je že davno izgubilo povezavo s seboj in svojim izvorom. Temu se danes seveda lahko le smejimo, katarza pa bo prišla, ko bomo najmanj pričakovali.

Gruntovčani se s humorjem dotikajo eksistencialnih problemov in človeških vrlin ter hib, svoje like pa poživijo s prepoznavnim blagozvočnim kajkavskim narečjem. S prenosom družbenih problemov in večnih vprašanj eksistence na satirične odre bodo vzpostavili še močnejšo povezavo z današnjim dnem, hkrati pa spomnili na kultnost in vrednost te televizijske mojstrovine.

Vabimo vas na ogled