Prvakinja Drame SNG Maribor 𝗡𝗮𝘁𝗮š𝗮 𝗠𝗮𝘁𝗷𝗮š𝗲𝗰 𝗥𝗼š𝗸𝗲𝗿 je letošnja prejemnica Borštnikovega prstana!

Po končanem študiju na AGRFT se je leta 1995 kljub vabilom iz gledaliških hiš odločila za samostojno poklic pot. V svoji karieri se je znašla ne le v vlogi gledališke ustvarjalke, ampak tudi soustanoviteljice dveh pomembnih zavodov: Zavod projekt ATOL (z Markom Peljhanom in Edo Čufer) in E. P. I. center (s Sebastijanom Horvatom in Petro Veber). V času, ko je bila samostojna kulturna ustvarjalka, je soustvarila več kot 30 gledaliških uprizoritev tako v neinstitucionalni produkciji kot v slovenskih profesionalnih gledališčih, sodelovala je tudi kot (so)avtorica uprizoritvenih dramskih besedil, kot velika ljubiteljica filma pa se je kreativno preizkusila tudi v tem mediju.
Od leta 2007, ko se je zaposlila v SNG Maribor, pa do danes je v naši hiši odigrala že več kot 30 premier. Njena navdihujoča igra je bila neštetokrat pospremljena z odličnimi kritikami in navdušujočimi odzivi tako strokovne javnosti kot gledalcev. Za svoje vrhunske igralske in ustvarjalne dosežke je prejela številne prestižne nagrade doma in v tujini.

Nagrajenko je izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramaturga Blaž Lukan in Vilma Štritof, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in prejemnica Borštnikovega prstana leta 2011 Milada Kalezić. Borštnikov prstan bodo izročili na zaključni slovesnosti 58. FBS, ki bo v nedeljo, 18. junija 2023, v Mariboru.

Ob več kot zasluženi najprestižnejši slovenski nagradi za igralske dosežke iskreno čestitamo!