5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!
Stran za slepe in slabovidne

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Sreda, 6. marec 2013
NAJAVA DOGODKA ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

Večer sodobne glasbe slovenskih in hrvaških skladateljev

Borut Zagoranski (harmonika) in Godalni kvartet Feguš

Kazinska dvorana SNG Maribor
7. marec 2013 ob 19.30

PROGRAM
Marjan Mozetich: Dance of the Blind za violino, violo, violončelo in harmoniko

Joseph Haydn: Godalni kvartet v d- molu op. 76, št. 2
Allegro
Andante o più tosto allegretto
Menuetto. Allegro ma non troppo
Finale. Vivace assai

*************

Tomislav Uhlik: Late August Session za harmoniko in godalni kvartet (2001)
Allegro

Davor Bobić: Concertinato za harmoniko in godalni kvartet (krstna izvedba)
Molto vivace Largo (Andante con moto)

Jani Golob: Koncertino za harmoniko in godalni kvartet (krstna izvedba)
Calmo
Intermezzo
Finale

Ples slepih (ang. Dance of the Blind) za harmoniko, violino, violo in čelo je kanadski skladatelj slovenskega rodu Marjan Mozetich napisal leta 1980 po naročilu kanadske medijske korporacije (CBC). 16. januarja 1981 so skladbo krstno izvedli glasbena zasedba Arraymusic in kanadsko-slovenski virtuoz na harmoniki Joseph Petric, za katerega je bilo delo tudi napisano. Leta 1990 so skladbo komercialno posneli pri založbi CBC records.
Skladba, ki jo zaznamujeta tradicionalna melodična in harmonična govorica, je napisana v 3/4 taktovskem načinu, torej v ritmu valčka, ki je značilen za glasbo plesnih dvoran in kabareta. Prav tako to glasbeno delo uporablja številne elemente popularne glasbe, a vseeno ostaja  znotraj okvirjev tradicionalne klasične glasbe.
To je nostalgično delo, saj odseva skladateljevo glasbeno dediščino, kot so na primer glasba italijansko-slovenskih iz njegovega otroštva. Kljub temu da je skladba poklon minulim časom pa konstantni visok energetski utrip, ki ga dajejo ponavljajoči se ritmi (ostinato), in pa zlitje barv harmonike z godali dajejo tej skladbi svež sodoben zvok.


Tomislav Uhlik (Zagreb, 1956) je bil študent fizike, ko se je na pobudo skladatelja in dirigenta Emila Cossetta začel zanimati za glasbo in se je nato leta 1978 vpisal na akademijo za glasbo v Zagrebu na študij glasbene teorije.
Že kot študent je začel skladat, pri čemer so nanj v začetku vplivala zborovska dela Emila Cossetta. V letu 1982 pa je pričel študirati kompozicijo v razredu Stanka Horvata prav tako na akademiji za glasbo v Zagrebu.  Zaradi družinskih zadev in obveznosti do hrvaškega folklornega ansambla "Lado" je leta 1983 prekinil študij in začel delati za to glasbeno zasedbo kot njihov glasbeni direktor.
Prav tako je bil Uhlik za nekaj časa zaposlen kot korepetitor v baletni šoli v Zagrebu. Med letoma 1986 in 1989 je študiral dirigiranje na zagrebški akademiji za glasbo, kjer je tudi diplomiral v razredu Igorja Gjadrova. V tem času je najprej delal kot korepetitor nato pa dirigent v zagrebškem gledališču "Komedija", kjer je od leta 1992 vodil šest premier operet.
Bil je gostujoči dirigent v hrvaških državnih gledališčih v Zagrebu in Osjeku ter redno sodeluje kot dirigent in skladatelj s hrvaškim vojaškim simfoničnim orkestrom "Wind".
Kadar sklada za različne kombinacije inštrumentov, poskuša uskladiti svojo afiniteto do resne glasbe, folklore in jazza.
Uhlik je prejemnik številnih pomembnih nagrad in priznanj za svoje delo.
Skladbo Late August Session je napisal leta 2001 na prošnjo prijatelja, gledališkega režiserja Želimira Oreškovića, katerega sin je kot violist takrat igral v zasedbi z Miranom Vaupotićem. S skladbo so nastopili na festivalu Osorske večeri, praizvedba dela hrvaškega avtorja je bila pogoj za nastop na festivalu.


Davor Bobić (1968, Varaždin) je diplomiral kompozicijo, glasbeno teorijo in harmoniko na državnem konzevatoriju ˝P. I. Čajkovski˝ v Kijevu (Ukrajina) Po povratku v domovino je zelo hitro postal eden od vodilnih in najpogosteje izvajanih hrvaških skladateljev mlade generacije. Obširen Bobićev opus skladb pisan za harmoniko, ki je nastal okrog leta1990 je velik prispevk evropski literaturi za harmoniko. Skladba Concertinato za harmoniko in godalni kvartet je nastala na pobudo B. Zagoranskega, ki s skladateljem že vrsto let zelo uspešno sodeluje.


Koncertino za harmoniko in godalni kvartet (2012) s stavki Calmo, Intermezzo in Finale Janija Goloba je nastal na pobudo virtuoza na tem instrumentu, Boruta Zagoranskega, prvega slovenskega finalista na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov 1998 in nagrajenca The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award 2006, sicer pa kolega profesorja na ljubljanski Akademiji za glasbo.
Tri stavčna skladba predstavlja različna razpoloženja, ki jih ta plemeniti instrument s svojo barvitostjo in tehnično bravuroznostjo omogoča. Pri tem se mu enakovredno pridruži godalni kvartet, kar da skladbi še poseben komorni zven, ki je odlika godalnega kvarteta bratov Feguš, izjemnega izvajalskega sestava,ki pomembno sooblikuje slovensko glasbeno sceno.


BIOGRAFIJE

Borut Zagoranski je dobitnik prestižne nagrade "The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award 2006". Leta 1998 je bil finalist tekmovanja ˝Eurovision Grand Prix for Young Musicians˝ na Dunaju, kot predstavnik Republike Slovenije. Je udeleženec in nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj za harmoniko.
Diplomiral je leta 2002 na instrumentalnem oddelku na Filozofski fakulteti v Puli (Hrvaška). Leta 2002 je prejel Rektorjevo nagrado Univerze v Reki, kot najboljši študent Filozofske fakultete v Pulju. Leta 2006 je končal podiplomski študij na sloviti Royal Academy of Music v Londonu. Za njegov zaključni koncert mu je dodeljen najprestižnejši certifikat akademije za koncertno dejavnost "Royal Academy of Music Diploma".
Učil se je pri Slavku Magdiču in Ownu Murrayu, ter se istočasno izpopolnjeval pri drugih eminentnih glasbenikih in učiteljih harmonike. Nastopal je na uglednih mednarodnih festivalih kot so ISCM World Days of Music, ISCM Musica Danubiana, Aldeburgh festival, Norfolk & Norwich festival, Glasbeni September. Igral je z orkestri ORF Symphony orchestra, London Sinfonietta, Slovenska filharmonija. Sodeloval je za glasbeniki in dirigenti kot so Dennis Russell Davies, Lalo Schifrin, Pablo Zinger ter igral v znamenit dvoranah kot so Wigmore Hall v Londonu, Konzerthause na Dunaju in Berlinu, Benaroya Hall v Seattlu.
Borut Zagoranski nastopa kot solist, v različnih komornih skupinah ter orkestrih v Sloveniji in tujini, član je strokovnih komisij na tekmovanjih za harmoniko, ter predava na AG Ljubljana in Oddelku za glasbo Univerze Juraj Dobrila v Puli, Hrvaška.


Godalni kvartet Feguš

"Bratje Feguš so si svoj prostor pod soncem zagotovili z visoko ravnijo svoje umetnosti, pri kateri vztrajajo. Njihovo igro odlikujejo visoka stopnja uigranosti, zaokrožen zven, sorodno doživljanje glasbenih umetnin, pomembna nadarjenost in upoštevanja vredno znanje. Ne moremo spregledati dejstva da igrajo zmeraj pred polnimi dvoranami, kar vzbuja danes toliko večjo pozornost. ”(J.Šetinc, 11.11.2009, Večer)

Godalni kvartet Feguš deluje od leta 1992, v sestavi bratov: Filip Feguš in Simon Peter Feguš- violini, Andrej Feguš- viola in Jernej Feguš– violončelo.
Po začetkih šolanja v domačem Mariboru so študij nadaljevali na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu.
Leta 2001 so bili sprejeti na študij komorne glasbe na prestižno privatno šolo "Scuola di Musica di Fiesole" (Firence), kjer so do leta 2007 študirali pod mentorstvom Milana Škampe (Smetana Quartet) in Piera Farullija (Quartetto Italiano) ter Andrea Nannonija (Nuovo Quartetto). Za študij so prejeli tudi štipendijo italijanskega predsednika države Carla Azeglia Ciampija.
Leta 2012 so zaključili magistrski študij komorne glasbe na "Universität für Musik und darstellende Kunst Graz" pri Stephanu Goernerju (Carmina Quartet) in prejeli akademski naziv Master of Arts.

"Kvartet Feguš je drugačen od že slišanih in po zasedbi enakih izvajalskih skupin in kot tak postaja primerljiv z vrhunskimi godalnimi kvarteti.” (M. Šijanec, 17.11.2005, Večer)

Svoje znanje so dopolnjevali na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri članih svetovno znanih kvartetov: Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet, Borodin Quartet, Emerson Quartet, Juilliard Quartet, LaSalle Quartet, Guarneri Quartet in drugih.

2001 so bili izbrani na "Isaac Stern Chamber Music Workshop" v Carnegie Hall (New York) pod vodstvom legendarnega violinista Isaaca Sterna in članov najboljših ameriških kvartetov.
Sodelovali so na Orlando festivalu, Kerkrade na Nizozemskem, na festivalu Pablo Casals v Pradesu, Francija, festivalu "Strings Only!" v Zadru, na mednarodnem festivalu mladih glasbenikov "DAM" v Prištini ter drugih.
Koncertirali so po Sloveniji, Evropi in ZDA (Pariz, Berlin, London, Washington, New York, Firenze, Dunaj itd.)
Snemali so za Radio Slovenija, Radio Maribor, ARD, ORF, France Musique.
Krstno so izvedli dela slovenskih in tujih skladateljev: P. Ramovša, A. Lajovica, M. Feguša, J. Goloba, D. Močnika, A. Weingerla, Č. S. Voglarja, K. Aliçkaj, K. Gashi, D. Zeqiri, S. Spadini.
Leta 2006 so posneli zgoščenko z deli L. Janáčka in M. Ravela, leta 2011 pa zgoščenko z deli H. Wolfa in A. Weberna.
Posebno priznanje pa jim je dalo tudi domače mesto, ki jim je dodelilo mestni pečat mesta Maribora ter Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture. V Piranu pa so dobili nagrado za najboljšo izvedbo Tartinijevega dela.


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.