5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Ponedeljek, 11. februar 2019
4. koncert cikla Carpe artem

»Sonatni večer na valentinovo«

14. februar 2019 ob 19.30, Kazinska dvorana

NAJAVA DOGODKA
ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

Nastopajo: Denys Masliuk, Ivan Ferčič, klavir, Oksana Pečeny Dolenc, violina, Gorazd Strlič, violončelo, Melanija Pintar, flavta, Domen Marn, klarinet

Program

Ludwig van Beethoven: Sonata za klavir in violončelo št. 3 v A-duru, op. 69
Allegro ma non tanto
Scherzo: Allegro molto
Adagio cantabile - Allegro vivace

Carl Reinecke: Sonata za flavto in klavir v e-molu, "Undine", op. 167
Allegro
Intermezzo: Allegretto vivace
Andante tranquillo

Finale: Allegro molto agitato ed appassionato, quasi presto

****

Johannes Brahms: Sonata za klarinet in klavir št. 2 v Es-duru, op. 120
Allegro amabile
Allegro appassionato
Andante con moto - Allegro

Johannes Brahms: Sonata za violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

V bogatem "katalogu" komorne glasbe Ludwiga van Beethovna (1770-1827) je kar pet sonat, ki jih avtor namenim violončelu in klavirju. Dve izmed omenjenih je objavil že zelo zgodaj (op. 5), zadnji dve iz opusa 102 pa sta nastali dobrih ducat let pred skladateljevo smrtjo. Tretja sonata v A-duru (op. 69), ki je nastala leta 1808, tako izhaja iz skladateljevega najplodovitejšega, t. i. heroičnega obdobja, ko je Beethoven ustvaril svoja znamenita klavirska tria "Duh" in "Nadvojvoda", Peto in Šesto simfonijo ter Koralno fantazijo. Čeprav v primerjavi z nekaterimi Beethovnovimi klavirskimi ali violinskimi sonatami ne uživa tolikšnega ugleda, je omenjena sonata z opusno oznako 69, ki je prva skladba nocojšnjega večera ob dnevu zaljubljencev, postavila - kot bi zapisal muzikolog Lewis Lockwood - "formalni temelj sonat za violončelo 19. stoletja, ki so pozneje vzniknile v glasbeni pisavi Mendelssohna, Brahmsa in drugih". Že bežni prelet sonatnega makronačrta nam daje slutiti, zakaj je temu tako, saj je Beethoven s to sonato ustvaril presenetljivo plastično pregibno glasbeno partnerstvo, ki se enakovredno razvija med obema inštrumentoma.

Delo, s katerim odpiramo nocojšnji glasbeni večer ob dnevu zaljubljencev, je zasnovano v tradicionalni tristavčni strukturi, čeprav nas že v naslednjem trenutku "zmoti" dejstvo, da sonata pravzaprav nima počasnega stavka v običajnem pomenu. Tudi počasni začetek tretjega stavka (Adagio cantabile) je tako zgolj melodično razširjen uvod v živahni finale. Toda to še ni konec vseh "anomalij", saj se prvi stavek namesto odločnega skupnega vstopa obeh inštrumentov začne z občutenim solističnim vložkom violončela, ki v poslušalcu skorajda izvabi vtis melodične improvizacije. Ko se pridruži še klavir, si oba inštrumenta izmenjata kratki kadenci, stavek pa se kmalu požene v hitrejši tok, ki se v nadaljevanju na trenutke celo približa dramatičnim gestam, ki spominjajo na izraz iz Beethovnovih dotedanjih simfonij.

Drugi stavek bi lahko najelegantneje opisali kot manični skerco v a-molu. Uvodni motivični okruški frenetično podčrtujejo tonični trozvok in lestvično konturo a-mola, medtem ko se v nekoliko bolj umirjenem triu v violončelu pogosto oglasijo dvojemke nad pedalnim dvoglasjem v klavirju. Sonatni finale se začenja s kratko počasno reminiscenco motivov iz prvega stavka in pripravlja teren za lirično razpoloženje. Ko se stavek dodobra razživi, se izhodiščna tonaliteta A-dura večkrat utrdi s konturo trozvoka, ki jo nad vztrajnim osminskim ritmičnim pulzom klavirja izrisuje violončelo. Druga tema, ki jo prelamljajo kratke fraze violončela, pa v nadaljevanju dobi svoj še bolj odsekan, celo "tolkalno" podčrtan odgovor v klavirju. Po nebrzdani tematsko-motivični izpeljavi pa Beethoven poslušalcu naposled pričara pravcati emfatični triumf, ki utegne - sicer v ustreznem dinamičnem sorazmerju zgolj dveh inštrumentov - zasenčiti celo zmagoslavni finale skladateljeve Sedme simfonije v A-duru.

Naslednja točka nocojšnjega večera - Sonata za flavto in klavir v e-molu (op. 167), ki jo je pred letom 1882 ustvaril na Danskem rojeni nemški skladatelj Carl Reinecke (1824-1910) - nemara bolj kot Beethovnova skladba pritiče ljubezenski tematiki, saj izhaja iz pravljične legende Undine, ki je nastala izpod peresa Friedricha de la Motteja Fouquéja in pripoveduje o istoimenski vodni vili. Ta hrepeni po nesmrtnosti svoje duše, kar pa lahko doseže le, če si pridobi ljubezensko naklonjenost moškega - navadnega smrtnika. Prvi stavek (Allegro) nam s svojimi tekočimi figurami naslika vilo Undine v njenem podvodnem svetu. V nekem trenutku se odloči zapustiti vodno kraljestvo, da bi si poiskala moškega, ki bi ji vračal ljubezen. Na morskem obrežju jo v podobi otroka najdeta ribič in njegova žena, ki jo vzgajata kot lastno hčer. Drugi stavek, ki se začenja kot glasbeni lov med flavto in klavirjem, pred poslušalcem izriše prizor iz Undininega vsakdana z njenimi krušnimi starši. Brezskrbna in ljudsko obarvana klavirska epizoda ustvari portret viteza Huldebranda, ki išče zavetje pred nevihto in se naposled zateče v kočo ribiča in njegove žene, kjer se zaljubi v njuno hčer. Čudežno prebujenje ljubezenskega občutja v vodni vili se oglasi v nežni melodiji flavte, ki ji sledi pravcati izbruh strasti.

Tretji stavek sonate, ki jo je Reinecke priredil tudi za sonato za violino oziroma klarinet in klavir, s svojim umirjenim razpoloženjem ustvari podobo skupnih srečnih let, ki jih izpolnjuje zadovoljstvo zakonskega življenja. Toda idila skupnega življenja je kmalu postavljena pred preizkušnjo, ko Undine odkrije skrivni vodni izvir, iz katerega jo vabijo vodna bitja, naj se jim pridruži v podvodnem kraljestvu. Njihova namera pa se kaj kmalu izjalovi, ko nad vodnjak nenadoma pade velika skala. V četrtem stavku se poročni par odloči odpotovati po reki Donavi, kar ponovno podžge jezo vodnih bitij. Undine med plovbo nenadoma pade s krova in potone na dno reke. Huldebrand, ki je prepričan, da je njegova žena umrla, se tako namerava ponovno poročiti. Na dan njegove poroke se Undine vrne kot duh, prekrit s tančico in v nevestini opravi. Zaradi slutnje, da mora umreti, Huldebrand roti Undine, naj mu pokaže svoj obraz. Ko se Undine naposled le razkrije, mu zada usodni poljub smrti.

Ko se je Johannes Brahms (1833-1897) po letu 1890 že hotel upokojiti in uničiti nekatera izmed svojih nedokončanih del, je ob neki priložnosti slišal uglednega klarinetista Richarda Mühlfelda in tako sklenil, da čas morda še ni dozorel za slovo od komponiranja. Sonata v Es-duru za klarinet in klavir (op. 120, št. 2), s katero začenjamo drugi del glasbenega večera, je tako zadnja v nizu štirih poslednjih velikih mojstrovin, ki jo je Brahms ustvaril leta 1894, in je pravzaprav Brahmsov zadnji primerek v zvrsti komorne glasbe. Kot zapriseženi tradicionalist se je Brahms - v primerjavi z Wagnerjem in Lisztom, ki sta se nagibala k "naprednejši" doktrini "programske" glasbe - tako rekoč vso svojo ustvarjalno pot zgledoval pri velikem Beethovnu. Iz pregovorno prevelike samokritičnosti je tako šele pozno (ok. 1868) ustvaril svojo prvo simfonijo, v poznejših letih pa se je "purizem" klasicistične tradicije še bolj prečistil, kar se kaže predvsem v subtilno melodičnih skladbah, ki jih skoraj vse brez izjeme preveva lirično razpoloženje.

Tudi tristavčna Sonata v Es-duru nam že v prvem stavku (Allegro amabile) pričara ljubko in nekoliko zasanjano glasbeno razpoloženje, ki ga evocirajo široko razprti akordi, omenjeno glasbeno refleksivnost pa je Brahms poleg klarineta prepoznal tudi v violi, kar ga je spodbudilo k priredbi obeh sonat (op. 120) za godala, sicer z manjšimi intervencijami. Prvi stavek tako primarno zaznamuje prešerno pojoča in plastično pregibna melodija, katere okruške je skladatelj "umesil" tudi v nadaljevanje istega stavka. Druga tema prav tako prinaša - in to proti pričakovanju ustreznega kontrasta - podobno sproščeno razpoloženje, glasbeni pulz pa se bistveno ne pospeši niti v tematski izpeljavi, saj je imel Brahms očitno željo ustvariti introvertirani in v meditacijo zazrt glasbeni pejsaž. Kot zanimivost pa velja izpostaviti še to podrobnost, da klarinet (oziroma viola v priredbi za godala) v zadnjem akordu prvega stavka zaigra osnovni (basovski) ton, kar utegne biti simbol nekakšnega sprejemanja "teže", morda celo temeljne odgovornosti avtorja do svoje umetnosti in življenja nasploh.

Za drugi, bolj razgibani stavek (Allegro appassionato), ki ga je avtor zasnoval v es-molu, bi lahko zapisali, da se spominja strastne razčustvovanosti skladateljeve mladosti in zrelega obdobja, himnično zveneči trio v H-duru pa vzdržuje krhko ravnovesje med eterično atmosfero in resnobnim razpoloženjem. Zadnji, tretji stavek (Andante con moto) se razrašča v nizu variacij, ki izhajajo iz tekoče rahločutne teme, ta pa ohranja melanholično vzdušje in daje vtis vseskozi nepomirljivega in hrepenečega iskanja, ki naposled doživi svoj vrhunec v nekoliko robustnem slovesnem finalu (Allegro). Med številnimi glasbenopoetičnimi kvalitetami te sonate, ki ji dajejo nenavadno lepoto in zvočno zapeljivost, velja ne nazadnje omeniti sobivanje preproste, klasične glasbene teksture s skrivnostnostjo glasbene ekspresije, ki jo še dodatno podčrtujeta Brahmsova jesen življenja in njegovo spominjanje mladih let.

Brahmsova tretja in obenem zadnja sonata za violino in klavir v d-molu (op. 108), s katero zaključujemo nocojšnji valentinov sonatni večer, je nastala med letoma 1886 in 1888 ter nosi posvetilo prijatelju Hansu von Bülowu. Kompleksnost štiristavčnega dela se pod okriljem zrelega duha skladateljeve govorice kaže predvsem v bogati zvočni ekspresiji, ki jo že v prvem stavku (Allegro) preveva "sinkopirani" dušni nemir, razpet med refleksivnostjo melodične linije violine in neutrudnim zasledovanjem klavirja - vse dokler slednji teme ne zagrabi in jo v akustični prostor na novo požene s herojsko silovitostjo. Druga tema, ki jo oznani klavir, se sprva kaže zgolj kot lirični drobec z neumornim punktiranim ritmom, vendar pa se tehtnost izpovedanega neprimerljivo poveča šele v tematski izpeljavi, kjer klavir kar petdeset taktov insistira na basovskem tonu A - dominanti izhodiščne tonalite -, in to med razmeroma vedrim motivičnim razpredanjem violine. Tudi v reprizi se kontrasti pomirijo komaj po nastopu druge izpeljave, ki se po drastičnem harmonskem pretresu zaključi z novim pedalnim tonom klavirja - najnižjim tonom D.

Že v drugem stavku (Adagio) nam Brahms - kot da bi želel uravnotežiti temačno in skrivnostno razpoloženje uvodnega stavka - predstavi široko lirično temo v violini (ob stalni klavirski spremljavi). Ob nevariiranih ponovitvah teme velja na tem mestu posebej omeniti močno občutene padajoče intervale in nadvse učinkovita dramatična stopnjevanja s pomočjo hitrega vzporednega terčnega gibanja v klavirju. Tretji stavek (Un poco presto e con sentimento) je zasnovan v dražeči razpoloženjski ambivalentnosti. S svojo subverzivnostjo, ki močno prekaša sentimentalnost, se tako v izraznem smislu umešča nekam med intermezzom in skercom. Začetni takti stavka napolnjujejo igrivi skoki molovske terce, ki jo istočasno spodkopava aluzija durove tonalitete. V skorajda rapsodični maniri spreminjanja razpoloženja se stavek kmalu prevesi v prid strastnemu glasbenemu patosu, prav slednji pa se občasno umika nekakšni mendelssohnovski glasbeni avri, ki jo vse do konca stavka prežema magični svet bajeslovnih bitij. Prav ta izmuzljiv svet skorajda mimogrede in kot nepredvidljiv veter upihne "svečko" in naglo zaključi to nadvse skrivnostno sonatno poglavje. Finale sonate je Brahms kljub pregovorni jasnosti svoje pisave in izrednemu hitremu izvajalskemu tempu ovil v dramatično turbulenco in resnobnost sonatnega rondoja, ki ju ne more prevetriti niti tekoče gibanje v šestosminskem taktu. Četudi se temačni oblaki občasno razmaknejo, še posebej ob pojavu druge, bistveno vedrejše teme, ki jo predstavi klavir in spominja na koral, pa gosto glasbeno tkanje, prežeto z zasledujočimi sinkopami in tesnobnimi unisoni, poskrbi za nadaljnji razvoj glasbenih domislic kakor tudi za zaključno zvočno obilje te poslednje Brahmsove sonate za violino in klavir.

Benjamin Virc


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.