5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Torek, 6. marec 2012
Najava dogodka

7. koncert cikla Plus: Godalni kvartet Feguš

ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

7. koncert cikla Plus
Godalni kvartet Feguš
8. marec 2012 ob 19.30
Kazinska dvorana

Nastopajo
Filip Feguš, violina
Simon Peter Feguš, violina
Andrej Feguš, viola
Jernej Feguš, violončelo

Ljubo Rančigaj: Godalni kvartet
Allegro moderato
Tranquillo e cantabile
Vivo

Alban Berg: Godalni kvartet, op. 3
I. Langsam
II. Mäßige Viertel

*******

Bedřich Smetana: Godalni kvartet št. 1 "Iz mojega življenja"
Allegro vivo appassionato
Allegro moderato à la Polka
Largo sostenuto
Vivace


Slovenski skladatelj in pianist Ljubo Rančigaj (rojen 1936) je v Ljubljani zaključil Akademijo za glasbo z diplomo in specializacijo iz klavirja ter diplomo iz kompozicije v razredu Uroša Kreka. Izpolnjeval se je tudi na salzburškem Mozarteumu; na ljubljanski Akademiji za glasbo je bil sprva umetniški sodelavec, samostojno pedagoško delo pa je zaključil kot docent na kompozicijskem oddelku. Iz njegovega opusa lahko zasledimo predvsem dela za klavir in komorne zasedbe, pisal pa je tudi instrumentalne ter vokalno-instrumentalne kompozicije za večje zasedbe (simfonični orkester) in soliste. O Godalnem kvartetu, ki je nastal leta 2006, na nocojšnjem koncertu pa bo izveden drugič, je skladatelj zapisal naslednje: "Prvi stavek skuša v poslušalcu vzbuditi vedro razpoloženje, v katerem se prepletata tokatni in igriv značaj. Tehtnost narašča že v drugem stavku, ki je spevnejši in počasnejši ter tvori kontrast med prvim in zadnjim stavkom. V tretjem stavku se v obliki fugata in v razgibanem tempu pojavi tema resnobno motoričnega značaja, ki skuša s prehodom na drugo (elegantnejšo in bolj umirjeno) glasbeno misel v polifoni strukturi razviti sonatno obliko in z njo zaključiti skladbo."

Alban Berg (1885–1935) velja poleg Arnolda Schönberga in Antona Weberna za najvidnejšega predstavnika druge dunajske šole – prvo je, mimogrede, zaznamovala klasicistična trojica Haydn-Mozart-Beethoven. Ta je v poznoromantično izročilo fin de siècla radikalno zarezala s teorijo osamosvojenih disonanc, nato z atonalnostjo, naposled pa še z dvanajsttonsko kompozicijsko tehniko in serializmom. Dodekafonijo je uvedel Schönberg, ki je bil Bergov učitelj in mentor, in sicer med letoma 1905 in 1911. Godalni kvartet iz opusa št. 3 je Berg napisal v petem letu šolanja pri Schönbergu, in sicer leta 1910 – revidiral ga je dobro desetletje kasneje, tj. leta 1924. Po nekaterih podatkih je Kvartet poklonil svoji bodoči ženi, Heleni Nahowski, deloma pa tudi zato, da bi na svojo stran pridobil njene starše, ki so nasprotovali njuni zvezi. Kompozicijo sestavljata zgolj dva stavka, kar je za tradicijo godalnega kvarteta kot prepoznavne (tri- ali štiristavčne) kompozicijske forme pomenilo svojevrsten odklon. Prvi stavek Langsam (Počasi) se razgrinja v prosto tonalitetni glasbeni govorici – gre za tematsko-motivično izpeljavo v okviru močno pregnetene kontrapuktične teksture. V formalnem smislu je prvi stavek zasnovan kot sonata, njegova glavna tema pa izhaja iz celotonske lestvice, drugi stavek Mäßige viertel (dobesedno: Zmerne četrtinke) pa se v skladu s principom razvojnega variiranja glasbene materije vpenja v ogrodje rondojske oblike. Skladba je bila prvič izvedena 24. aprila 1911 v dunajskem Musikvereinu, v obliki natisnjene partiture pa je bila dostopna šele po letu 1920.

Godalni kvartet št. 1 v e-molu Bedřicha Smetane (1824–1884) s pomenljivim dostavkom "Iz mojega življenja" (Z mého života) je štiristavčna kompozicija, v kateri se zrcalijo tako rekoč vse tipične glasbenoestetske prvine visoke romantike in umetniških kánonov t. i. nacionalnih šol – v tem primeru češke. Kvartet je nastal leta 1876, in sicer potem, ko se je skladatelj z naglo poslabšanim sluhom umaknil iz češke prestolnice v Jabkenice, podeželsko vasico na severovzhodu Prage, predvsem z upanjem, da bi se njegovo zdravstveno stanje v novem okolju izboljšalo. Jeseni 1876 je začel s skladanjem dela, ki je postalo nekakšna intimna avtobiografska izpoved v dialogu štirih inštrumentov, ki se "pogovarjajo v prijateljskem krogu." Skladbo je Smetana dokončal 29. decembra še istega leta, premierno je bila izvedena v zasebnem krogu leta 1878 v Pragi – violo je igral nihče drug kot Antonín Dvořák –, javnost pa jo je spoznala šele 29. marca 1879 (v natisnjeni obliki pa je dostopna od leta 1880). Med najvidnejšimi glasbenimi gestami velja omeniti vpadljiv uvodni solo viole, ki ob tekočih spremljevalnih figurah predstavlja glavno tematsko gradivo, ter zadržan ton E v partu prve violine, ki naj bi ponazarjal zvenenje v skladateljevih ušesih (čeprav naj bi dejanski "moteč" ton bil A). Če bi lahko prvi stavek (Allegro vivo appassionato) lahko opredelili kot skladateljevo ekspresijo romantičnih idealov, ki se pretežno navezujejo na glasbene idiome češkega podeželja, je drugi stavek reminiscenca skladateljeve mladostne sreče in različnih prazničnih obhajanj – kar ne nazadnje nakazuje tudi ritmična prisotnost priljubljene polke. Tretji stavek (Largo sostenuto) evocira emocionalno globino in izpovednost, obenem pa predstavlja nekakšno apoteozo ljubezni v prizadevanju po premagovanju življenjskih nevšečnosti, ki jih prinaša "usoda", in doseganju harmonije bivanja z bližnjimi ter z naravo, kamor se je Smetana vselej rad vračal. V zadnjem stavku (Vivace) izzveneva celotni "načrt" glasbenega potovanja, na katerem lahko spoznavamo češko glasbeno "esenco", toda izlet nenadoma prekine nesreča – tokrat v pojavu gluhote. Konec stavka je zato skorajda resigniran, ostane le še kanček naivnega upanja za boljšo prihodnost, ki se vedno znova izmika postaranemu umetniku.

Benjamin Virc

Godalni kvartet Feguš deluje od leta 1992, in sicer ga sestavljajo bratje Filip in Simon Peter (violini), Andrej (viola) in Jernej (violončelo). Po začetkih šolanja v domačem Mariboru so študij nadaljevali na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Leta 2001 so bili sprejeti na študij komorne glasbe na prestižno privatno šolo "Scuola di Musica di Fiesole" v Firencah, kjer so do leta 2007 študirali pod mentorstvom Milana Škampe (Smetana Quartet), Piera Farullija (Quartetto Italiano) ter Andrea Nannonija (Nuovo Quartetto). Za študij so prejeli tudi štipendijo italijanskega predsednika države Carla Azeglia Ciampija. Od leta 2008 študirajo magistrski študij komorne glasbe na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pri Stephanu Goernerju (Carmina Quartet). Svoje znanje so dopolnjevali na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri članih svetovno znanih kvartetov, kot so Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet, Borodin Quartet, Emerson Quartet, Juilliard Quartet, LaSalle Quartet, Guarneri Quartet in drugih. Leta 2001 so bili izbrani na "Isaac Stern Chamber Music Workshop" v prestižni dvorani Carnegie Hall (New York) pod vodstvom legendarnega violinista Isaaca Sterna in članov najboljših ameriških kvartetov. Sodelovali so na Orlando festivalu (Kerkrade na Nizozemskem), na festivalu Pablo Casals v francoskem Pradesu, festivalu "Strings Only!" v Zadru, na mednarodnem festivalu mladih glasbenikov "DAM" v Prištini ter drugih. Koncertirali so po Sloveniji, Evropi (Pariz, London, Berlin, Firence, Dunaj itd.) in ZDA (Washington, New York). Snemali so za Radio Slovenija, Radio Maribor, ARD, ORF, France Musique. Krstno so izvedli dela slovenskih skladateljev, med drugimi Primoža Ramovša, Antona Lajovica, Maksimiljana Feguša, Janija Goloba, Damijana Močnika, Albina Weingerla, Črta Sojarja Voglarja, ter avtorjev iz tujine, kot so K. Aliçkaj, K. Gashi, D. Zeqiri, S. Spadini. Leta 2006 so izdali zgoščenko z deli Leoša Janáčka in Mauricea Ravela. Posebno priznanje pa jim je dalo tudi domače mesto, ki jim je dodelilo mestni pečat mesta Maribor ter Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture. V Piranu pa so prejeli nagrado za najboljšo izvedbo Tartinijevega dela.

O poustvarjalni kvaliteti godalnega kvarteta Feguš je glasbena kritika zapisala naslednje:

"Bratje Feguš so si svoj prostor pod soncem zagotovili z visoko ravnijo svoje umetnosti, pri kateri vztrajajo. Njihovo igro odlikujejo visoka stopnja uigranosti, zaokrožen zven, sorodno doživljanje glasbenih umetnin, pomembna nadarjenost in upoštevanja vredno znanje. Ne moremo spregledati dejstva, da igrajo zmeraj pred polnimi dvoranami, kar vzbuja danes toliko večjo pozornost." (Janko Šetinc, Večer, 11. 11. 2009).

"Kvartet Feguš je drugačen od že slišanih in po zasedbi enakih izvajalskih skupin in kot tak postaja primerljiv z vrhunskimi godalnimi kvarteti." (Marjan Šijanec, Večer, 17. 11. 2005)


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.