5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!
Stran za slepe in slabovidne

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Sreda, 7. september 2011
Najava dogodka

1. koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor: Glasbeno prebujenje jeseni

ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

1. koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor

Glasbeno prebujenje jeseni

Simfonični orkester SNG Maribor in solisti Akademije za glasbo

15. september 2011 ob 19.30, Velika dvorana SNG Maribor
16. september 2011 ob 19.30, Slovenska filharmonija

Koprodukcijski koncert SNG Maribor in Akademije za glasbo v Ljubljani

Dirigentka
Živa Ploj Peršuh

Solisti
Lovro Turin, klarinet
Mentor: red. prof. Slavko Goričar
Izidor Erazem Grafenauer, kitara
Mentor: red. prof. Andrej Grafenauer
Jasna Komar, rog
Mentor: izr. prof. Boštjan Lipovšek
Sanja Vrsalović, klavir
Mentorica: red. prof. Tatjana Ognjanović

Program

Eugène Bozza: Koncert za klarinet in komorni orkester
Allegro moderato
Andantino
Vif

Tjaša Žalik: Koncert za kitaro in orkester
(praizvedba)
Misterioso
Adagio
Allegro non troppo

Mentor: red. prof. Pavel Mihelčič

*****

Uroš Krek: Koncert za rog in godala
Andante semplice
Lento
Vivo

Maurice Ravel: Koncert za klavir in orkester št. 1 v G-duru
Allegramente
Adagio assai
Presto

 

S prvim simfoničnim koncertom letošnjega Simfoničnega cikla v SNG Maribor nadaljujemo s tradicijo koprodukcij, s katerimi želimo poudariti našo odprtost za nove umetniške impulze in prijateljsko povezanost z drugimi glasbenopoustvarjalnimi zasedbami, zlasti z orkestri, ansambli in solisti iz Slovenije in tujine. Prvi koncert, ki smo ga naslovili Glasbeno prebujenje jeseni, bo Simfonični orkester SNG Maribor izvedel s solisti Akademije za glasbo v Ljubljani, najprej na domačem velikem odru, nato pa še Ljubljani.

Koncert ponuja poslušalcem in vsem ljubiteljem klasične glasbe zanimiv vpogled v pomenljiv estetski presek stilno raznovrstnega 20. stoletja, prav tako pa v domačo glasbeno ustvarjalnost, saj bomo prisluhnili krstni izvedbi Koncerta za kitaro in orkester mlade slovenske skladateljice Tjaše Žalik, nato pa še slovenski klasiki 20. stoletja, Koncertu za rog in godala Uroša Kreka, enega najvidnejših ustvarjalcev druge povojne generacije, ki se je močno navezala na neoklasicistično glasbeno izročilo in zmerni ekspresionizem. Omenjeni slovenski skladbi bosta izvedla kitarist Izidor Erazem Grafenauer in hornistka Jasna Komar.

V francoski glasbeni milje pa se bomo preselili z izvedbama dveh mojstrovin, ki odpirata nove dimenzije glasbene virtuoznosti, tj. s Koncertom za klarinet in komorni orkester Eugèna Bozze in impresionistično-jazzovsko "obarvanim" Koncertom za klavir in orkester v G-duru Mauricea Ravela. Solist na klarinetu bo Lovro Turin, zahtevni pianistični part, ki zahteva veliko tehnično pripravljenost ter interpretativno prožnost in svežino, pa bo izvedla solistka Sanja Vrsalović, podiplomska specializantka s področja poustvarjalne prakse glasbe 20. stoletja. Cenjeno občinstvo vljudno vabimo k obisku koncerta, ki vam bo prav gotovo polepšal večer s pisano paleto glasbenih govoric, mladostno ritmično energičnostjo in melodično zasanjanostjo.

BIOGRAFIJE

Dirigentka Živa Ploj Peršuh (Maribor, 1977) je osnovno in srednjo glasbeno šolo ter Prvo gimnazijo obiskovala v Mariboru in se nato kot pianistka izpopolnjevala na Konservatoriju Franz Schuberta na Dunaju. Bila je članica Mladinskega zbora Maribor in nastopala v opernih produkcijah SNG Maribor v vodilnih otroških vlogah. Diplomirala je na oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Do leta 2002 je kot pevka, korepetitorka, instrumentalistka in asistentka dirigentke sodelovala v instituciji za zborovsko petje Carmina Slovenica v Mariboru, julija 2008 pa je uspešno zaključila še študij dirigiranja na Visoki šoli za glasbene umetnosti v Mannheimu pri prof. Georgu Grünu (zborovsko dirigiranje) in prof. Klausu Arpu (orkestrsko dirigiranje). Že v času študija je dirigirala Filharmoniji iz Baden-Badna, Württemberški Filharmoniji Reutlingen, Komornemu orkestru Stuttgart, Filharmoniji iz Plovdiva v Bolgariji in orkestru ter zborom šole ter sodelovala pri različnih glasbenih projektih v Mannheimu. Junija 2005 je zmagala na tekmovanju v okviru Masterclass for Choral and Orchestral conductors Boswil v Švici, oktobra 2006 je bila polfinalistka dirigentskega tekmovanja nemških visokih glasbenih šol, oktobra 2007 pa je na povabilo žirije sodelovala na mednarodnem tekmovanju mladih dirigentov Lovro Matačić v Zagrebu. Živa Ploj Peršuh živi in ustvarja v Ljubljani, kjer se intenzivno ukvarja s koncertnim ciklom Festine in izobraževanjem otrok in mladostnikov s ciklom družinskih koncertov Festinice. Vodi Damski komorni orkester Musidora in Komorni orkester Festine.

Klarinetist Lovro Turin se je rodil leta 1988 v Mariboru, svojo glasbeno pot pa je začel na glasbeni šoli pri profesorju Zdravku Zimiču. Šolanje je nadaljeval na umetniški gimnaziji Srednje glasbene in baletne šole Maribor pri profesorjih Valterju Petriču in kasneje Damijanu Kolariču. Letos je študent četrtega letnika klarineta v razredu red. prof. Slavka Goričarja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na Tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG je leta 2004 osvojil bronasto plaketo, tri leta kasneje pa zlato plaketo in prvo nagrado. Kot solist je doslej nastopal v Sloveniji in Srbiji (Beograjska filharmonija), igra v več komornih zasedbah, med drugim v kvartetu klarinetov ClariArt, ter sodeluje v Simfoničnem orkestru SNG Maribor, pihalnem orkestru KUD Pošta Maribor ter v Akademski folklorni skupini Študent Maribor.

Skladateljica Tjaša Žalik se je rodila leta 1987 v Murski Soboti. Leta 2006 se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu red. prof. Pavla Mihelčiča študirala kompozicijo in glasbeno teorijo ter 2010 z odliko diplomirala. Že v času študija je ustvarila vrsto različnih del – zborovske skladbe, skladbe za komorne sestave, klavirske miniature, samospeve itd. Za revijo tamburaških skupin je priredila nekaj slovenskih ljudskih pesmi, združeni otroški in mladinski pevski zbori Pomurja so zapeli njeno skladbo Najlepši klas, njena komorna opera Namišljena resničnost je bila izvedena v okviru Koncertnega abonmaja Akademije za glasbo 2009 Viteški dvorani v Križankah, Kitarski orkester Akademije za glasbo je v Slovenski filharmoniji krstil njeno Suito, skladbo V pričakovanju tistega dne za godalni kvintet, fagot, klarinet in flavto pa so izvedli študenti na večerih mladih skladateljev v Ljubljani in Zagrebu. Tjaša Žalik poučuje glasbeno teorijo in solfeggio na Glasbeni šoli v Murski Soboti. O svojem Koncertu za kitaro in orkester je zapisala: "Za Koncert za kitaro in orkester je bil navdih težko pričakovani dan, ko se bodo izpolnili moji načrti. V tem delu je nakazano, da se mrzlično bliža čas, da jih izpolnim. Delo je nastalo v zadnjem letniku študija. Koncert za kitaro sem napisala, ker predstavlja ta instrument zame čudovito izrazno sredstvo. Skozi melodije strun se izražajo lastni občutki in raznolikost razpoloženj. Mogočnost (prvi stavek), nežnost, razmišljajoče vzdušje (drugi stavek) ter živahnost (tretji stavek) ustvarjajo čutne kontraste ter prepletanje tematike. Tema, ki se pojavi v prvem stavku s kitaro, pričara skrivnostno vzdušje ter se postopoma s kontrapunktom kontrabasa razvije v mogočno temo, ki jo prevzamejo tutti. Skozi skladbo se nato stopnjujejo zvočne barve in ritmična živahnost. In konec? Stopnjevanje notranjega nemira ter zaključek, ki ponazarja veliko upanje na uspeh."

Kitarist Izidor Erazem Grafenauer (Ljubljana, 1991) se je s sedmimi leti najprej začel učiti klavir ter leto kasneje še kitaro pri profesorici Evi Hren na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je kasneje maturiral iz glasbene teorije. Sedaj nadaljuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot študent tretjega letnika kitare v razredu profesorja Andreja Grafenauerja. Je večkratni zmagovalec Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov v kategorijah kitara in kitarski duo (2005, 2009, 2011), finalist slovenskega evrovizijskega tekmovanja 2009, finalist in dobitnik posebne nagrade mednarodnega tekmovanja Amici della musica Udine 2009 ter večkratni nagrajenec mednarodnih tekmovanj (E. Mercatali Gorica 2011 v kategoriji do 21 let ter v kategoriji brez omejitve starosti ter l. 2005 v disciplini kitarski duo, Mörski festival 2008 v kategorijah do 17 in 21 let ter l. 2011 v kategoriji brez omejitve starosti). Na solističnih recitalih doma in v tujini izvaja repertoar od renesanse do sodobnih del, igra pa tudi lutnjo in vilhuelo ter nastopa v različnih komornih zasedbah. Februarja 2010 je kot zmagovalec TEMSIG z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel Concerto Metis Rolanda Dyensa, marca 2010 pa je na dveh koncertih s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo zaigral Koncert za kitaro in orkester (op. 30) Maura Giulianija. Januarja 2011 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Hornistka Jasna Komar (1989) je rog začela igrati z osmimi leti, leta 2006 z odliko diplomirala na Konservatoriju Giuseppe Tartini, leta 2008 pa opravila še maturo na Pedagoškem liceju A. M. Slomšek v Trstu. Kot solistka je igrala s simfoničnim orkestrom Konservatorija ter nastopala z recitali in v komornih zasedbah. Kot članica Italijanskega mladinskega orkestra ter Orkestra Cherubini je pod vodstvom Riccarda Mutija in Krzysztofa Pendereckega igrala v Italiji, Nemčiji in Baltskih državah. Izpopolnjuje se na poletnih tečajih pri znanih hornistih in profesorjih, na mednarodnih tekmovanjih je osvojila več nagrad. Letos obiskuje četrti letnik Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Boštjana Lipovška, je članica trobilne zasedbe 20 BRASS AG, trobilnega kvinteta in kvarteta rogov Akademije za glasbo, s katerim je osvojila prvo nagrado na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov. Nastopala je na mednarodnem festivalu LENT v Mariboru, v Trstu, v Novem Sadu ter v koncertnem ciklu GM Oder. Je dobitnica štipendij fundacije ANANIAN iz Trsta in 19. mednarodne poletne akademije ISSA 2009, kjer je na tekmovanju Wiener Klassik osvojila prvo nagrado in nastopila v dvorani Dunajske radijske hiše. Bila je članica Evropskega mladinskega orkestra Gustav Mahler, občasno pa sodeluje tudi v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, s katerim je novembra 2010 na koncertu v Cankarjevem domu kot solistka pod dirigentskim vodstvom En Shaa izvedla Koncert za rog in orkester št. 1 Richarda Straussa.

Pianistka Sanja Vrsalović (Split, 1986) je obiskovala osnovno in srednjo glasbeno šolo Josip Hatze v Splitu ter leta 2003 maturirala v razredu prof. Valentine Štrbac Čićerić, vzporedno pa končala še jezikovno gimnazijo v Splitu. S sedemnajstimi leti je pričela z študijem klavirja na Umetniški Akademiji v Splitu pri prof. Olgi Cinkoburjevi ter študij nadaljevala v razredu prof. Daliborja Cikojevića na Glasbeni Akademiji v Zagrebu, kjer je diplomirala januarja 2008. Izpopolnjevala se je na mednarodnih seminarjih pod vodstvom uglednih klavirskih pedagogov (A. Valdma, N. Flores, K. Bogino, J. G. Jiracek, P. Eicher, T. Ognjanović, V. Krpan), sedaj pa svoje pianistično znanje nadgrajuje še na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je študentka podiplomskega specialističnega študija na temo glasbe dvajsetega stoletja pod mentorstvom red. prof. Tatjane Ognjanovič in izr. prof. Bojana Goriška. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je kot solistka in članica klavirskega dua osvojila več nagrad. S solističnimi recitali je nastopala v Zagrebu, Splitu, Sisku, Braču, Čakovcu, Veliki Gorici, Samoboru in Lipiku, igrala v ciklih Virtuoso v dvorani Hrvaškega glasbenega zavoda in Mladi za mlade v dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu ter v okviru Glasbenega festivala na otoku Braču, sodelovala pa je tudi v več projektih Študentskega kulturnega centra v Zagrebu (Restart festival, Smak, Velesajam Kulture). Poučuje na glasbenih šolah Elly Bašić, Pavao Markovac in Blagoje Bersa v Zagrebu.

Fotografije za medije

Fotografije v visoki ločljivosti, namenjene le za objave v medijih.

Simfonični orkester SNG Maribor <em>Foto: Tiberiu Marta</em>

Foto: Tiberiu Marta


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.