5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Sreda, 5. februar 2014
Velika koprodukcija obeh Dram

Cankarjev Kralj na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja

Ljubljana, 4. februarja – Na velikem odru ljubljanske Drame bo v četrtek, 6. februarja, ob 20.00, 110 let po prvi krstni uprizoritvi, premiera drame Ivana Cankarja Kralj na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja in v priredbi Žanine Mirčevske, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor. V koprodukciji, ki že drugič povezuje največja slovenska igralska ansambla, igrajo Jernej Šugman, Zvezdana Mlakar, Nina Ivanišin, Tina Vrbnjak, Marko Okorn, Vladimir Vlaškalić, Aleš Valič, Aljaž Jovanović, Valter Dragan, Barbara Žefran, Kristijan Ostanek, Maja Končar, Nejc Ropret in Matija Stipanič. Premiera v Drami SNG Maribor bo 28. februarja.

Na današnji novinarski konferenci sta ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor in umetniški direktor Drame SNG Maribor Diego de Brea veselo pričakovanje premiere že druge skupne uprizoritve ljubljanske in mariborske Drame pospremila z željo, da bi se takšne koprodukcije med gledališčema, ki primarno temeljijo na umetniškem sodelovanju in zagotavljanju možnosti ogleda predstave širši slovenski publiki, nadaljevale tudi v prihodnje.

Kralj na Betajnovi (1901) je družbenokritična drama o popolnem propadu etike in pravice. V središču zgodbe je fabrikant, mogotec in kandidat za poslanca Jožef Kantor: povzpetnik, egocentrik, manipulant, nasilnež, oblastnik, materialist, ki je za oblast in bogastvo pripravljen uporabiti vsa sredstva in tudi moriti. Lik Jožefa Kantorja je prepoznaven in jasno motiviran, posamezniki okrog njega pa so še zanimivejši. Čeprav vsi vedo za njegove zločine, si nihče ne upa s prstom pokazati nanje. Nasprotno, Kantor je vodja, je kralj na Betajnovi in vzbuja strahospoštovanje. Betajnova je dežela hlapčevskega duha, v kateri ni prostora za upornike. Jožef Kantor je tisti, ki bo Betajnovo vodil ali pokončal, in to visoko poslanstvo mu izroča v roke sama Betajnova. Drama Kralj na Betajnovi je bila prvič uprizorjena leta 1904 v ljubljanskem Deželnem gledališču (v režiji Františka Lierja). Prva mariborska uprizoritev je bila leta 1920 v Narodnem gledališču Maribor (v režiji Rada Železnika). Pred tokratno produkcijo, ki je 37. slovenska uprizoritev Kralja na Betajnovi, je bila ta drama v SNG Drama Ljubljana (takrat še v Drami SNG v Ljubljani) nazadnje uprizorjena leta 1975 v režiji Janeza Vrhunca (Kantorja je igral Andrej Kurent) in leta 1961 v režiji Slavka Jana (Kantor je bil Stane Sever). V Drami SNG Maribor je bila nazadnje uprizorjena leta 1967 v režiji Slavka Jana, vlogo Kantorja pa je odigral Arnold Tovornik.

Aktualna interpretacija Kralja na Betajnovi v koprodukcijski izvedbi ljubljanske in mariborske Drame želi opraviti s klišeji in klasično percepcijo sveta, v katerem so eni izkoriščevalci in drugi izkoriščeni. "Tako zgodovino kot tudi sedanjost obremenjuje skrb vzbujajoča paradoksalnost: kako je mogoče, da kljub zavedanju o škodljivosti in nedopustnosti družbenih mehanizmov hlapčevstva vedno znova in na enak način reproduciramo te plesnive prakse in jih ohranjamo pri življenju? Kralj na Betajnovi presega klasično črno-belo pojasnjevanje stvarnosti in ta problem neprizanesljivo razgalja v polni luči: Kantor in Betajnova sta enakovredno in enakopravno odgovorna za vsa hudodelstva, saj skozi hlapčevstvo vzajemno koristoljubno dopuščata in reproducirata začarani krog smrdljivih družbenih praks. Kantor se ne bi mogel povzpeti po družbeni lestvici in ohraniti na položaju, če ne bi bilo Betajnove in obratno: ni betajnovskih sosesk brez kantorjev," je povedal režiser Eduard Miler.

"Obravnava tematskega korpusa hlapčevstva prežema celoten Cankarjev ustvarjalski opus, zato smo se odločili, da ga postavimo v središče koprodukcijske uprizoritve Kralja na Betajnovi. Tako so nastali tudi songi, za katere je glasbo napisal skladatelj Boštjan Gombač, pri njihovi uglasbitvi pa je sodeloval tudi korepetitor Jože Šalej," je povedala avtorica priredbe drame, songov in dramaturginja uprizoritve Žanina Mirčevska in jih opisala kot "kompilacijo replik iz različnih Cankarjevih dramskih besedil. Songi so pritrditev kolektivu, da je dosegel konsenz o preživetju gnile Betajnove, njihova umestitev v izvirno dramsko strukturo pa poudarja groteskno omejenost hlapčevskega duha posameznika in družbe. V songih se satirično poveličuje hlapčevstvo, so hvalospev lažnih dobrotnikov ter govorijo o prioritetah koruptivnih družb in o smrdljivem samozadovoljstvu v majhnih, zatohlih skupnostih. Skozi mikrobetajnovski svet bomo v tej produkciji Kralja na Betajnovi spregovorili o samozadostnosti družbe, ki bi morala prednostno in enkrat za vselej opraviti z zadušljivim fenomenom hlapčevstva," je še dodala Mirčevska.

Ideji o nujnosti izogibanja klišejskim črno-belim interpretacijam sveta in realnosti sledijo tudi scenografija Branka Hojnika in kostumi Jelene Proković. Koreograf je bil Ivan Peternelj, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec luči Pascal Mérat. Pri uprizoritvi so sodelovali tudi: asistentki kostumografinje Katja Magister in Tea Bašić, Marko Brdnik, ki je poskrbel za notni zapis, ter študijsko še asistentka dramaturginje Tjaša Mislej in asistentka lektorice Kristina Mihelj.

O režiserju
Eduard Miler (roj. l. 1950 v Ljubljani) je študij dramske umetnosti končal v Stuttgartu. Med letoma 1973 in 1981 je igral v različnih nemških in avstrijskih gledališčih, nato pa se je posvetil gledališki režiji. Leta 1966 je v Stuttgartu zasnoval svoje gledališče Forum 3, leta 1978 pa v Bielefeldu gledališče Schaulust. Med letoma 1990 in 1994 je bil umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani. V sezonah 2009/10 in 2010/11 je deloval kot umetniški konzultant Kraljevskega pozorišta na Cetinju, od februarja 2010 do junija 2011 pa je umetniško vodil Crnogorsko narodno pozorište v Podgorici. Kot umetniški vodja SNG Drama Ljubljana je deloval v sezonah 2011/12 in 2012/13 ter zasnoval programa sezon 2012/13 in 2013/14. V petinštiridesetletni gledališki karieri je v sodelovanju z najpomembnejšimi slovenskimi, hrvaškimi, jugoslovanskimi, avstrijskimi in nemškimi igralskimi ansambli oblikoval niz več kot sto izrazito samosvojih uprizoritev, ki se v gledalčev spomin vtisnejo z izzivalno, močno in ekspresivno režijsko poetiko, za kar je bil tudi večkrat nagrajen. Med drugimi je prejel nagrado Prešernovega sklada (1987), dve Borštnikovi nagradi za režijo (Baal, 1998 in Beneški trgovec, 2011; SNG Drama Ljubljana) in tri lovorove vence na sarajevskem gledališkem festivalu MESS (Malomeščanska svatba, 1986 in Baal, 1999 – SNG Drama Ljubljana; Baal, 1989, JDP).

Vabilo – Družabno in družbeno:
Predavanje filozofa Mladena Dolarja ob uprizoritvah SNG Drama Ljubljana Kralj na Betajnovi in Kaligula
Filozof, psihoanalitik, glasbeni teoretik in filmski kritik dr. Mladen Dolar je redni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na svojem predavanju v Drami se bo dotaknil tudi vprašanj: ali gledališče danes še postavlja ogledalo družbi in kako se odziva na moralna in druga pereča vprašanja današnjega časa?
Brezplačno predavanje bo v petek, 21. februarja, ob 17.00 na velikem odru, po njem pa bo ob 19.30 na velikem odru še predstava Kralj na Betajnovi. Vstopnice (brezplačne za predavanje in plačljive za predstavo) so na voljo pri blagajni SNG Drama Ljubljana.


Dodatne informacije o Kralju na Betajnovi:
Jernej Pristov, predstavnik za odnose z javnostmi SNG Drama Ljubljana
M: 031 626 912, T: 01 252 14 61, F: 01 252 38 85, E: info@drama.si, jernej.pristov@drama.si, www.drama.si
Alan Kavčič, odnosi z javnostmi Drame SNG Maribor
M: 041 697 121 T: 02 250 61 35, 02 250 61 39, E: alan.kavcic@sng-mb.si, www.sng-mb.si

Fotografije za medije

Fotografije v visoki ločljivosti, namenjene le za objave v medijih.

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi <em>Foto: Peter Uhan</em>

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi Foto: Peter Uhan

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi - na posnetku Jernej Šugman (Kantor) in Vladimir Vlaškalić (Maks) <em>Foto: Peter Uhan</em>

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi - na posnetku Jernej Šugman (Kantor) in Vladimir Vlaškalić (Maks) Foto: Peter Uhan

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi - na posnetku Zvezdana Mlakar (Hana) Jernej Šugman (Kantor) in Nina Ivanišin (Francka) <em>Foto: Peter Uhan</em>

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi - na posnetku Zvezdana Mlakar (Hana) Jernej Šugman (Kantor) in Nina Ivanišin (Francka) Foto: Peter Uhan

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi - na posnetku Jernej Šugman (Kantor) in Nina Ivanišin (Francka) <em>Foto: Peter Uhan</em>

Prizor iz drame Kralj na Betajnovi - na posnetku Jernej Šugman (Kantor) in Nina Ivanišin (Francka) Foto: Peter Uhan


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.