5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor
Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc

Torek, 18. december 2012

Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor

Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor <em>Foto: Tiberiu Marta</em>

Foto: Tiberiu Marta

press (hi-res)

NAJAVA DOGODKA
ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

Zbor Opere SNG Maribor
Zborovodkinja: Zsuzsa Budavari-Novak
Klavir in orgle: Olga Pečeny
Timpani: Robert Krček
Solisti Zbora Opere SNG Maribor

18. in 20. december 2012 ob 19.30
Kazinska dvorana SNG Maribor

PROGRAM
Hodie Christus natus est
(Antiphona ad Vesperas Nativitatis, Antifona večernice za božič)

Angelus ad Virginem
(tradicionalna božična iz 14. stoletja)

Nanita nana
(prir. Marco Sofianopulo); solistka: Nataša Žlender (sopran)

Noël Nouvelet
(prir. Philip Lawson)

The first Nowell
(prir. David Willcocks); solista: Mojca Potrč (sopran) in Mihael Mikluš (bariton)

Božična noč
(Mirko Rener, slov. besedilo Elizabeta Kremžar)

Slava Bogu na višavah
(prir. Franc Kramar)

African mass
(Norman Luboff, Afriška maša za mešani zbor, solistični glas in timpane); solistka: Dada Kladenik (alt)
Kyrie
Gloria
Sanctus
Agnus Dei

Ščedrik
(Mikola Dmitrovič Leontovič)

A merry Christmas
(prir. Arthur Warrell)


Sonce razblinja temo in oznanja nov dan, svetloba nadvlada moči teme. Že v starodavnosti je bila svetloba simbol božjega sveta, ki ga neprestano ogrožajo sovražne moči teme … in noč postane svetla.
Naj noč bo najbolj svetla, vidna in najbolj topla, ljubezen naj bo v srcu ter toliko je naj bo, da jo bomo smeli tudi podariti.

O SKLADBAH
Program letošnjega božičnega koncerta je zasnovan kot glasbeno potovanje v času in prostoru; vsebine posameznih skladb so vezane na božično tematiko in osnovne melodije v večini skladb so po izvoru tradicionalne.
Na začetku nas z gregorijanskim koralom, Antifono večernice za božič, s slovesnim tonom pozdravijo moški glasovi, ki v poslušalcu vzbudijo veselo pričakovanje božiča; pričakovanje se le še stopnjuje s skladbo Angelus ad Virginem. Slednja izhaja iz 14. stoletja in vsebinsko pripoveduje zgodbo o Mariji in obisku nadangela Gabriela.
Začetnima skladbama sledi sklop, ki je po poreklu melodij zapisan v tradicionalno, božično obarvano kulturo različnih držav ter kontinentov.
Glasbeno popotovanje se prične s špansko skladbo Nanita nana (Uspavanka), katere napev velja v Španiji in njeni okolici za uspavanko. Sledita francoska predstavnica z melodijo iz 15. stoletja z naslovom Noël Nouvelet (Božično sporočilo), za katero je značilen vesel izraz in barvit osrednji del, ter Anglija s skladbo The first Nowell (Prvi božič), ki je časovno mlajša in oblikovno sestavljena iz izvorne angleške melodije ter njenih variacij. Z dvema skladbama se potovanje nadaljuje v Sloveniji, in sicer je prva Božična noč, ki je v repertoarju slovenskih zborov že skoraj stalnica in tudi ena izmed najslavnejših skladb zdravnika, glasbenika, profesorja in duhovnika Mirka Renerja (1919–1993), ter Slava Bogu na višavah zbiratelja ljudskih napevov, organista in skladatelja Franca Kramarja (1890–1959). Koncert bo svoj višek dosegel z izvedbo štiristavčne Afriške maše Normana Luboffa (1917–1987), napisane za mešani zbor, solistični glas in timpane; tehtnost ter prepoznavnost je ta kompozicija dobila zaradi stalno menjajočega se ritma in jasno izdelane melodije. S skladbo Ščedrik, ki je bila vse od njenega nastanka uporabljena v različnih priredbah in v različne izvedbene namene, ukrajinskega skladatelja in profesorja glasbe Mikola Dmitroviča Leontoviča (1877–1921), nas nastopajoči popeljejo v Ukrajino, koncert pa zaključijo z najbolj popularno med vsemi skladbami koncerta, in sicer s skladbo A merry Christmas (Vesel božič) angleškega skladatelja Arthurja Warrella (1882–1939).

POUSTVARJALCI

Zbor Opere SNG Maribor ima za sabo že večdesetletno uspešno poustvarjalno tradicijo in predstavlja s svojim dolgoletnim delovanjem pomemben del vokalne poustvarjalnosti v kulturi ter v kulturnem in družbenem razvoju mesta Maribor in širši okolici. Za vrhunske dosežke je pomembno ogromno energije, vaj in seveda koncertov, med katerimi so že tradicionalni božično-novoletni koncerti, na katerih se Zbor Opere predstavi kot tehnično zmogljiv izvajalski aparat in hkrati poslušalce seznani z zanimivim ter s priljubljenim repertoarjem zborovske glasbe. Zbor je v letih 1996–2011 deloval pod vodstvom Roberta Mračka, do konca sezone 2011/2012 pod vodstvom Daniele Candillari, od sezone 2012/2013 dalje ga vodi Zsuzsa Budavari-Novak. Repertoar zbora sestavljajo tako vokalne kot tudi vokalnoinstrumentalne skladbe, katerih avtorji so na primer: W. A. Mozart, J. Offenbach, G. Verdi, J. Haydn, A. Dvořák, C. Orff, G. Holst, J. Gruber, L. M. Škerjanc, G. Mahler ter drugi.

Zsuzsa Budavari-Novak
zborovodkinja

Po osnovnem in gimnazijskem šolanju (Glasbena gimnazija Zoltán Kodály) je odšla v mesto Pecs, kjer je na fakulteti za umetnost nadaljevala svojo izobraževanje v smeri zborovodstva in glasbene pedagogike. Študirala je pri najboljših profesorjih svoje stroke (Istvan Vardai, Tamas Lakner, Aurel Tillay) in v tem času sodelovala v večjih narodnih ter mednarodnih produkcijah, na primer Magnificat, Maša v h-molu, Pasijon po Janezu (Bach), Stvarjenje (Haydn), Mesija (Handel), Stabat Mater (Rossini), Rekviem (Mozart), 9. simfonija (Beethoven), Vespere (Monteverdi) itd. Pela je v priznani vokalni skupini Bach singers, poučevala glasbo v osnovni šoli v Pecsu, vodila svoj prvi pevski zbor ŽPZ Canticum Cydrell. Za nagrado za svoje študijske uspehe je kot gostujoča študentka obiskala Akademijo za glasbo v Budimpešti. Leta 2001 je diplomirala z odliko na obeh fakultetah in že isto leto prišla v Slovenijo. Korepetirala je MPZ Vocalis in ustanovila vokalno skupino Osmica. Leto dni kasneje je prevzela vodenje Akademskega pevskega zbora Maribor in leta 2005 ŽPZ Glasbena matica Maribor. V Waldorfski osnovni šoli v Mariboru je poučevala glasbo ter bila članica žirije na tekmovanju Sozvočenje v Šentilju. V letih 2008 in 2009 je sodelovala s SNG Maribor v opernih predstavah Cavalliera Rusticana. Svoje znanje redno nadgrajuje ter se udeležuje seminarjev in tečajev na svojem področju (npr. mojstrski tečaj za zborovodje pod vodstvom Ragnarja Rasmussena). Z obema pevskima zasedbama dosega na tekmovanjih visoke rezultate, uspešno koncertira in nastopa na narodni ter mednarodni zborovski sceni. Med njenimi uspehi so naslednje nagrade: v letu 2004 je prejela zlato plaketo in osvojila prvo mesto v Jerseyju (Chanel Islands), je dobitnica srebrne plakete na tekmovanju Naša pesem, v letu 2008 je prejela dve zlati plaketi na tekmovanju pevskih zborov v Sopotu (Poljska), v letu 2009 1., 3., 4. mesto in tri zlate plakete na zborovskem tekmovanju v Bratislavi, leta 2010 dve zlati plaketi na tekmovanju v Benetkah (Italija), v letu 2011 dve srebrni plaketi na tekmovanju v Limburgu (Nemčija), leta 2012 dve prvi mesti na tekmovanju v Antalyji (Turčija). Dvakrat je prejela nagrado za najboljšo dirigentko, in sicer v Bratislavi in Antalyji.

Olga Pečeny
pianistka, organistka in korepetitorka

Prihaja iz bivše Sovjetske zveze, kjer je z odliko končala študij na Glasbeni akademiji Čajkovski v Kijevu. Na tej Akademiji se je po končanem študiju tudi zaposlila, in sicer na katedri za violino. Že v času študija je sodelovala na različnih koncertih ter spremljala soliste na tekmovanjih doma in v tujini. Že dvajset let je glavna korepetitorka v Operi SNG Maribor. Operne soliste in Zbor Opere pripravlja za predstave rednega repertoarja in za gostovanja; poleg tega spremlja pevce na koncertih in mednarodnih tekmovanjih. V preteklosti se je intenzivno posvečala tudi pedagoškemu delu.

Robert Krček
timpanist

Od leta 1992 je solist timpanist v Simfoničnem orkestru SNG Maribor.

Fotografije za medije

Fotografije v visoki ločljivosti, namenjene le za objave v medijih.

Zbor SNG Maribor <em>Foto: Tiberiu Marta</em>

Foto: Tiberiu Marta

Zbor SNG Maribor <em>Foto: Tiberiu Marta</em>

Foto: Tiberiu Marta

Zbor SNG Maribor <em>Foto: Tiberiu Marta</em>

Foto: Tiberiu Marta


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.