5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!
Stran za slepe in slabovidne

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Petek, 8. november 2019
Ponorela piratska pustolovščina za neustrašneže

Andrej Predin Mica pri babici v režiji Mihe Goloba

Andrej Predin 
Mica pri babici

Režija Miha Golob

Ponorela piratska pustolovščina za neustrašneže 6 +

Igrajo
Mica – Mirjana Šajinović
Ludvik – Nejc Ropret
Kapitan Cvenk – Blaž Dolenc
Radovedna soseda – Irena Varga

priredba besedila Miha Golob
dramaturginja Maja Borin
scenograf in oblikovalec luči Miha Golob
kostumografka Dajana Ljubičič
skladatelj Vasko Atanasovski
lektorica Mojca Kolar

Mica je naslovna junakinja serije knjig Mica pri babici, ki jo je spisal Andrej Predin (1976), Mariborčan, ki se je preselil v Ljubljano, a se tako kot njegova junakinja za vikende rad vrača na Štajersko. Mica, ki jo s črnim avtomobilom pripeljejo iz tehnološko razvite velemestne džungle, s treskom avtomobilskih vrat zapusti vse, kar preganja dolgčas v novodobnem svetu. Ko izstopi pred babičino hišo na Radvanjski ulici, se prične napeta "micijada". Mica ne potrebuje priklopa na žično ali brezžično povezavo, dovolj je, da vključi svojo brezmejno domišljijo. Brez babice, ki pusti Mici početi vseh tistih tisoč stvari, ki so doma strogo ali samo priporočljivo prepovedane, in brez raziskovalno navdahnjenega vsevednega prijatelja Ludvika seveda ne bi bilo ne Čarobnega cilindra, ne Piratov iz dežele Merikaka, ne Podivjanih princesk in ne Ugrabljenega božička.

Mica in Ludvik bosta v gledališki adaptaciji Piratov iz dežele Merikaka s ponorelim kompasom odplula na razburkano morje. Tu bosta pot prekrižala kapitanu Cvenku in njegovi piratski ladji, ki je začuda ne poganja veter in ne pluje na bencin, paro ali elektriko. Kaj pri "smrčeči morski pošasti" žene Cvenkovo ladjo po širnih morjih, bodo na lastni koži preizkusili mladi gledalci, saj jih bo kapitan povabil na čisto pravo piratsko preizkušnjo. Kako bosta Mica in Ludvik krmarila po deželi Merikaka, kjer je veliko nevarnih stvari zavitih v lepo in slastno embalažo, bodo v nabriti, zaviti in duhoviti pustolovščini pod režijskim poveljstvom inovativnega snovalca otroških uprizoritev Mihe Goloba spoznali vsi neustrašni pomorščaki od blizu in daleč.

***

 

Mariborska stotka
Ena od idej ob snovanju programa za stoletnico je bila povezava mariborske Drame z mestom, z njegovimi ljudmi in z mariborskimi pisci. Odločili smo se, da vključimo pisce različnih generacij, ki jih je Maribor zaznamoval. Tako so se na programu v letu 2019 in 2020 znašli: mariborska legenda – Tone Partljič (študij drame Mostovi in bogovi, ki jo je Nejc Gazvoda spisal po motivih iz njegovih zgodb, pravkar poteka), lotili smo se tudi že študija predstave po besedilu enega najbolj produktivnih in vsestranskih piscev Roka Vilčnika z naslovom Pošta, navdih za otroško uprizoritev smo našli v seriji slikanic Andreja Predina Mica pri babici (izdala jih je založba Morfem), za najstnike pa bomo v naslednji sezoni uprizorili predstavo mariborske pisateljice Janje Vidmar, ki bo nastala po njenem istoimenskem romanu Elvis Škorc, genialni štor.

O Andreju in Mici
Andrej Predin (1976) je OŠ in gimnazijo končal v Mariboru, študiral je biologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in nato eno leto študijsko preživel na univerzi Čengdu v provinci Sečuan na Kitajskem, kjer se je učil tudi kitajščino. Tri leta je poučeval biologijo na trnovski osnovni šoli.
Vse življenje ga spremljajo tri velike ljubezni – glasba, knjiga in šport. Po izjemno uspešnem romanesknem prvencu Na zeleno vejo (2007), ki je bil nominiran za večernico, je napisal še dva dela mariborske trilogije – Učiteljice in Prihodnost d. o. o.
Leta 2013 začel pisati tudi za otroke. Prva je bila pri založbi Morfem izdana Gnusna kalnica, nato pa še istega leta prva iz zbirke knjig Mica pri babici – Čarobni cilinder (obe sta bili nominirani za desetnico – nagrado za najboljšo slovensko otroško in mladinsko književno delo). V sodelovanju z ilustratorjem Marjanom Mančkom je nastala serija knjig Mica pri babici – drugi del z naslovom Pirati iz dežele Merikaka (2014), tretji Podivjane princeske (2016) in četrti del z naslovom Ugrabljeni božiček (2017). "Po videzu in obliki se serija Mica pri babici zgleduje po starih časih. Tudi vsebinsko operira z navidezno ustaljenimi pripovednimi formami, njena vsebina pa je moderna, govori o izzivih sedanjega časa. Prvi del o tem, kam lahko privede, če bi se nam vsaka želja uresničila, drugi o tem, kako kapital izkorišča otroke, tretji o nedopustni objektivizaciji deklic in načrtnem uničevanju njihovega okusa ter omejevanju življenjskih izbir. V Ugrabljenem božičku se razkrijejo ozadje in pravi motivi božične norije. To so vsebine, s katerimi se otroci srečujejo na vsakem koraku, so velik del njihovega vsakdana, a z njimi o tem nihče ne spregovori,"[1] je rekel Andrej Predin. "S hčerko sva prebrala ogromno pravljic. Nekateri avtorji so me navdušili, nekateri pa razočarali. Želel sem se poskusiti v tem in obenem poiskati nekaj, kar ni klasični pristop, ampak da ima svoj značaj. /…/ Mica ve, kje so strogi okviri, kako je doma in kako pri babici. Pri babici so vse osnovne vrednote, vrednote iz mojega otroštva. Imel sem vikende pri babici, kjer se je podiralo pohištvo, lahko mi je pekla palačinke ves dan, bilo je najboljše. Iti k babici je bil praznik. Potem pa spet domov in v šolo. Babice še danes prevzemajo veliko vlogo pri vzgoji otrok. Nimam te sreče, da bi najina hčerka imela babico v Ljubljani, ampak ko gremo k babici, je to to. Z veseljem opazujem, kako ima z babico in dedkom stvari urejene po svoje. Šele prek njihovega odnosa so postale nekatere stvari jasne. Kot otrok sem mami govoril, da bi imel opico, pa mi je odgovorila: 'Bom jaz tvojim otrokom kupila opico, prav?' Zdaj mi je jasno, zakaj mi je tako odgovorila."[2]

Gledališka Mica
Gledališko besedilo, ki ga je priredil režiser uprizoritve, se osredotoča na to, kako bo prijateljski tandem – Mice in Ludvika – ugnal v kozji rog pirata Cvenka. Uprizoritev je podprla Predinovo premiso, da se prostrana otroška domišljija razbohoti šele takrat, ko ji je omogočen varen polet. In pri babici, v zavetju svobode, zaupanja in kjer je skorajda vse dovoljeno, nihče ne potrebuje novodobnih zapolnjevalcev (dolg)časa. Dolgčas pri babici je samo pavza, v kateri se snuje nova akcija, nov poriv v kreativno uporabo vsega, kar je. Sanje ali resničnost, kdo bi vedel, kje je meja med enim in drugim. Kdo je strašljiv pirat, ki otrokom prodaja sladko mano na širnem morju sredi letečih rib in prijazno vabi na svojo čudno ladjo brez jader? Očka, ki se igra z mulcema, da bi jima skozi igro pokazal pasti neznanega sveta, ali je to človeška pošast s pernato brado (ki mu daje posebno moč), izkoriščevalski avtokratski grabežljivec, ki na limanice sladkih obljub lovi naivneže in ki mu pogumna punca s pomočjo prijatelja in drugih otrok prekriža načrte?

Mica prihaja k babici iz stanovanjskega bloka, doma ji prižgejo risanke, ko hočeta oče in mama imeti mir, doma vlada red in čistoča ter doma je cel kup stvari prepovedanih. Pri babici je vse drugače. Tam Mica lahko skače po postelji, lahko se liči, oblači v babičine obleke, lahko odrine kosilo in se napoka s čokolado, tukaj so knjige, pravljice, in predvsem, tukaj je njen prijatelj Ludvik – nekdo, ki kot Mica obožuje domišljijo. "Doma si stvari želi potihoma, pri babici si jih lahko zaželi na glas." Mica je drzna, pogumna, iznajdljiva, odločna, a tudi empatična, krhka in ranljiva.

Ludvik je strastni raziskovalec, ki nestrpno čaka na petkove popoldneve, ko Mica obišče babico, njegovo sosedo. Z Mico sta, kljub temu da sta zelo različna (ali pa prav zato), najboljša prijatelja (kljub prepirom in vnetim zagovarjanjem vsak svojega prav se dopolnjujeta). Ludvik je odličen opazovalec, knjižni molj, ki snuje nore zgodbe in se nikoli ne loči od magičnega kompasa – enega od svojih najljubših pripomočkov, ki ga je prejel od čarodeja Filipa v Čarobnem cilindru. "To je magični kompas, vedno ti bo pokazal, kje se skrivajo nove dogodivščine."

Kapitan Cvenk je središčna figura Piratov iz dežele Merikaka. Spozna se na svoj piratski posel, a njegov sladko vabeči glas ima skrite namene. Poslovnež, ki je oblečen kot Micin očka, vabi otroke na ladjo in obljublja najboljše priboljške, neprekinjen TV program in sladke pijače z mehurčki. Otroke, ki poganjajo njegovo ladjo, pita kot čarovnica v Janku in Metki s tistim, kar imajo radi, in tako ob gledanju televizije z lahkoto pozabijo na ves svet. Za tem darilom pa je kot pri čarovnici skrit samo egoizem.

Radovedna soseda, ki živi nasproti babičine hiše, neprenehoma "steguje vrat in opazuje". Vohljanje za uličnim dogajanjem je njeno najljubše opravilo, zato je zanjo petek, ko Mica stopi iz črnega avta, praznik. To namreč pomeni, da se bo v zaspani Radvanjski ulici nekaj zgodilo. V Ugrabljenem božičku se je Radovedna soseda modernizirala in si nabavi opremo za oprezanje – kamero. V uprizoritvi pa je tako kot v treh delih Mice pri babici postavljena na začetek in konec, kar pomeni, da najboljši del dogodivščine običajno zamudi. A tudi drobtinice so dovolj, da polnijo njeno domišljijo, od katere živi do naslednjega petka.

 

[1] Vir: https://onaplus.delo.si/ni-dovolj-mojstrstvo-besed

[2] Vir: https://govori.se/intervju/andrej-predin-pisem-predvsem-zaradi-sebe/

Fotografije za medije

Fotografije v visoki ločljivosti, namenjene le za objave v medijih.

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc

Mica pri babici <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Foto: Damjan Švarc


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.