5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!
Stran za slepe in slabovidne

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

POTOVANJA - recital samospevov

POTOVANJA - recital samospevov

Koncertni cikel SAMOSPEVANJE

POTOVANJA

David Jagodic - tenor
Nejc Lavrenčič - klavir

Mlad PerArtem
Urša Lojen - sopran
Anže Rupnik - klavir

16. maja 2019 ob 19.30 v SNG Maribor

Mednarodno uveljavljena glasbenika, koncertni tenorist David Jagodic in pianist Nejc Lavrenčič, nas bosta v prvem delu skozi samospeve F. Schuberta popeljala na "Potovanje". Izbor pesmi se bo dotikal "vandranja" kot iskanja ljubezni, notranjega mira in sreče, kot tudi bega pred realnostjo.

Drugi del koncerta pa se bo pričel s tremi pesmimi Nejca Bečana na besedila Jake Koširja, ki opevajo človeško bližino in vabijo na skupno pot in se bo nadaljeval s ciklom The house of life / Hiša ljubezni Ralpha Vaughana Williamsa. Šest mističnih sonetov pesnika in slikarja D. G. Rossettija opeva prepletenost ljubezni, življenja in smrti.  

Koncert POTOVANJA se bo pričel z uvodnim nastopom mladega dua – sopranistke Urše Lojen in pianista Anžeta Rupnika, ki sta bila izbrana na letošnjem razpisu za sklop Mlad PerArtem. Njun izbor skladb se bo dotikal ljubezenskega prostora med Ti in Jaz.

Program

Mlad PerArtem: Urša Lojen, sopran in Anže Rupnik, klavir

Claude Debussy

Nuit d'Etoiles / Zvezdnata noč

Benjamin Ipavec

In vendar enkrat še srce

Rado Simoniti

Jasnina

Robert Schumann

Widmung / Posvetilo, Op. 25/1

Edvard Grieg

Solveigs Lied / Solvegina pesem, Op. 23/13

POTOVANJA - David Jagodic, tenor in Nejc Lavrenčič, klavir

Franz Schubert

Der Wanderer / Popotnik, D489

Der Wanderer / Popotnik, D649

Der Wanderer an dem Mond / Popotnik mesecu, D870

Wanderers Nachtlied I / Popotnikova nočna pesem I, D224

Wanderers Nachtlied II / Popotnikova nočna pesem II, D768

Der Geistertanz / Ples duhov, D116

Nachtstück / Nočna skladba, D672

Der Doppelgänger / Dvojnik, D957

Nacht und Träume / Noč in sen, D827

Nejc Bečan

Ta maj

Rad bi te spoznal

Ustaviva se na robovih dneva

Ralph Vaughan Williams

The House of Life / Hiša ljubezni

Love sight / Pogled ljubezni

Silent noon / Tih poldan

Love's minstrels / Trubadur ljubezni

Heart's haven / Zatočišče srca

Death in Love / Smrt v ljubezni

Love's last gift / Poslednji dar ljubezni

Urša Lojen (1997) je pričela svojo glasbeno pot pri 8 letih z igranjem klavirja. Leta 2013 se je na umetniški gimnaziji  v Celju, kjer je kot glavni predmet obiskovala klavir, prvič srečala s petjem kot korepetitorka komornih pevskih sestavov. Kasneje je redno pričela obiskovati tudi individualne ure petja pri prof. Davorju Mikuliću. Dvakrat se je predstavila z orkestrom Glasbene šole Celje, kjer so s komorno zasedbo izvedli odlomke iz oper Netopir in Figarova svatba ter enkrat tudi solistično z orkestrom I. gimnazije v Celju. Decembra 2017 je bila del umetniškega projekta Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pri operi Rusalka ter istočasno redno nastopala v Mozartovi operi enodejanki Bastien in Batienna v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Svoje znanje je izpopolnjevala pri profesoricama Snežani Neni Brzaković in Tatjani Vasle ter sodelovala pri projektih in festivalih kot so Mati domovina, Ruski večeri, muzikal Veronika Deseniška.

Urša je sedaj študentka 3. letnika klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter dijakinja 2. letnika petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Mateji Arnež Volčanšek.

Anže Rupnik (1998) je pričel z učenjem klavirja pri prof. Kaji Stražar na Glasbeni šoli Vrhnika. Izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Poljane ter vzporedno na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Sijavuša  Gadžijeva. Sedaj je študent drugega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič.

Anže je nagrajenec domačih in mednarodnih tekmovanj solistično (Ars nova Trst, "CITTA DI GORIZIA" Gorica, "Isidor Bajić Piano Memorial" Novi Sad, TEMSIG 2013, 2016) in s Klavirskim triom Rupnik (TEMSIG 2014, 2017, Primož Ramovš 2015, Svirel 2016, "ALPE ADRIA" Majano Italija 2018), v katerem deluje s sestro in bratom.

Izpopolnjeval se je na mojstrskih seminarjih  pri prof. Sijavušu Gadjijevu, prof. Tatjani Ognjanovič, prof. Konstantinu Boginu, prof. Alexandru Mndojantsu, prof. Valeryu Piasetsky ter prof. Andreasu Groethuysenu.

Tenorist David Jagodic se je začel učiti solopetja pri prof. Barbari Nagode in ga 2011 nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju v razredu prof. Claudie Visce, kjer je 2015 diplomiral z odliko, 2018 pa je magistriral iz samospeva in oratorija v razredu prof. KS Roberta Holla. Izpopolnjeval se je tudi pri Florianu Boeschu, KS Piotru Beczali, Irini Gavrilovici in  KS Michaelu Schade.

Že leta 2012 je debitiral z vlogo Alfonsa (Die Freunde von Salamanka/Schubert) pri Sommefestspiele Neuzelle v Nemčiji, sledile pa so še Tamino (Die Zauberflöte/Mozart), Lensky (Yevgény Onégin/Tschaikovsky), Fenton (Falstaff/Verdi), Alfred (Die Fledermaus/Strauss), Don Ottavio (Don Giovanni/Mozart), Ferrando (Cosi fan Tutte/Mozart), Simon (Der Bettelstudent/Millocker), Knusperhexe (Hänsel u. Gretel/Humperdinck), Wüsterich (Tulifant/von Einem) in mnoge druge.

David Jagodic je v tujini uveljavljen tudi kot koncertni pevec. V letu 2017 je debitiral v Dunajskem Musikvereinu, leta 2018 pa v Wiener Konzerthausu. Poleg različnih koncertnih programov samospevov s pianisti, kot so Helmut Deutsch, Andras Schiff in Stephan Matthias Lademann, je nastopil kot Evangelist (Johannes Passion/Bach), Obadjah (Elias/Mendelssohn), Uriel (Die Schöpfung/Haydn), Samson (Samson/Händel) in prevzel tenorski del v Bachovem Magnificatu in Weihnachtsoratoriumu, Mozartovem in Verdijevem Reqiumu, Mendelssohnovi 2. simfoniji, Brucknerjevemu Te Deumu in mnogih drugih. V juniju 2019 ga čaka debut na sloviti Schubertiadi v Schwarzenbergu.

V času študija je bil David Jagodic štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in SIAA Foundation iz Lichtensteina, kakor tudi prejemnik več nagrad mednarodnih tekmovanj. Od leta 2018 je tudi član Slovenskega Okteta. 

Pianist Nejc Lavrenčič je glasbeno šolanje pričel na SGBŠ Maribor v razredu Tatjane Dvorak. Kasneje je postal tudi varovanec pianistke in pedagoginje Marine Horak. Dodiplomski in magistrski študij je opravljal na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu A. Madžara in J. Michielsa. Poleg klavirja je magistriral še iz komorne igre, sočasno pa opravil še specializacijo na področju interpretacije samospeva pod okriljem Uda Reinemanna in njegovih gostujočih umetnikov.

Koncertno deluje v Sloveniji, Franciji, Belgiji, Španiji, Hrvaški, Italiji, Švici, koncertne turneje pa so ga popeljale tudi na gostovanja v ZDA, Kanadi in Aziji. Sodeluje s priznanimi tujimi in domačimi umetniki kot so pevci Sabina Cvilak, Marcos Fink, Mojca Vedernjak, Theresa Plut, Barbara Jernejčič Fürst, Katja Konvalinka, Juliette de Massy, Cristina Segura, Artur Rozek, Darko Vidic, Nataša Zupan, Arianna Rinaldi, Soumaya Hallak ter instrumentalisti Andrej Zupan, Luka Železnik, Magdalena Sas, Isabel Dunlop in drugi. Je prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, priznanj za ustvarjalnost in štipendij. Redno snema za Radio Slovenija. 

Deluje koncertno in pedagoško na področju klavirske in komorne igre ter interpretacije samospeva. Je umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla nekoč znanega kot Glas iz davnine, danes pa Samospevanje v Slovenski filharmoniji in SNG Maribor.

V letu 2019 je štipendist Ministrstva za kulturo, ki je njegovo delovanje prepoznalo s:

"Pianist Nejc Lavrenčič velja za enega najvidnejših slovenskih interpretov v glasbeni zvrsti samospeva in komorne glasbe. […] Tako po obsegu kot kakovosti izkazuje pomemben prispevek k slovenski kulturi […] Kot pianist in specialist bogati slovenski kulturni prostor z vrhunskim glasbenim poustvarjanjem v žanru samospeva in s tem daje pomemben prispevek k razvoju poklica instrumentalista."     


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.