5 % popust pri spletnem nakupu za vse predstave in koncerte SNG Maribor!

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Projekt Prvi prizor sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.

Strokovni prispevki

Kulturno-umetnostna vzgoja, Priročnik s primeri dobre prakse iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol; dopolnjena spletna različica (MK, MIZŠ, ZRSŠ)

Priročnik navaja nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo v vzgoji in izobraževanju ter niza kakovostne primere dobre prakse, temelječe na medpodročnem in medpredmetnem partnerskem povezovanju, kot zglede uresničevanja teoretičnih načel.

Gledališče pod drobnogledom (Slovenski gledališki inštitut)

Priročnik za gledališko opismenjevanje

Priročnik Gledališče pod drobnogledom je podstat za razvoj in krepitev kreativnega partnerstva med umetnostjo ter vzgojo in izobraževanjem, je spodbuda za pridobivanje novih znanj, veščin in kompetenc, je orodje za razvoj inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja, je pomočnik na poti do vzgoje mladega kritičnega gledalca in ljubitelja gledališča.

Aktualnosti sodobne umetnosti: paradoksi in kvadratura kroga (Kulturni bazar)

Predavanje dr. Leva Krefta, v Linhartovi dvorani CD, Ljubljana, 4. 4. 2019

Dr. Lev Kreft je doktor filozofskih znanosti, redni profesor za estetiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja z estetiko in s filozofijo umetnosti, kulture in športa.

V predavanju je spregovoril o vsaj dveh paradoksih, povezanih s sodobno umetnostjo: prvi je v tem, da vzbuja nelagodje pri ljudeh, ki so ji blizu, pa vendar muzeji sodobne umetnosti rastejo kot gobe po dežju in sodobno umetnost obiskuje vsaj toliko, če ne celo več ljudi kot preteklo; drugi je v zavezanosti sodobne umetnosti različnim aktivističnim ciljem, pa se hkrati prav njeni avtorji sprašujejo, ali je z umetnostjo sploh mogoče kaj narediti.

Za današnjo umetnost so v rabi tri oznake: modernizem, postmodernizem in sodobna umetnost. Zato velja pojasniti razlike med njimi, za začetek 'nevidno' razliko med modernim in sodobnim, primer: japonska skupina Gutai in umetnost domorodnih avstralskih aboriginov. Modernizem je proizvod postmodernizma, z naznanitvijo, da je modernizem prišel do konca, postmodernizem ni zadel problema, ki ga bolje označuje koncept druge modernosti (Ulrich Beck).

Vzgoja z umetnostjo ali Zakaj umetnike (ponovno) poslati v šolo, šolo pa prestaviti v kulturno-umetniške institucije (Kulturni bazar v regiji)

Predavanje red. prof. dr. Robija Krofliča v Veliki dvorani SNG Maribor, 29. 11. 2017

Teoretik filmske vzgoje Alain Bergala zagovarja tezo, da umetnosti ne moremo poučevati, temveč se moramo z njo srečevati, jo izkusiti, jo približati na različne načine, ne samo z diskurzom znanja, jo doživeti. Umetnost mora biti v šoli edinstvena izkušnja, ki otroku približa smisel upodobljenih pojavov oziroma eksistencialnih dogodkov. Kot kažejo številne raziskave, je srečevanje z umetniško izkušnjo nenadomestljivo za razvoj mnogoterih inteligentnosti (Howard Gardner), narativnega mišljenja (Jerome Bruner), kreativnosti (sir Ken Robinson, Kieran Egan), identitete in moralne samopodobe (Martha Nussbaum) ter za razvoj inovativnih učnih okolij in didaktičnih rešitev (Emily Pringle). V predavanju se soočamo z dokazi za tezo o nenadomestljivosti umetniške izkušnje v vzgoji in z dosedanjimi izkušnjami o pozitivnem vplivu umetnosti na razvoj otrokove osebnosti.

Kulturno-umetnostna vzgoja in nevladni sektor v kulturi, ocena stanja v letu 2015 (Društvo Asociacija)

Urška Jež

Obsežna evalvacijska študija posreduje širok pregled stanja na osnovi izvedenih anket, definira področje na osnovi ključnih kriterijev, navaja strateške dokumente na vseh ravneh (mednarodne, nacionalne in lokalne) ter predlaga ukrepe za sistemsko ureditev področja z ustrezno vključitvijo nevladnega sektorja.

Umetniški jeziki kot osrednji medij pedagogike poslušanja; delovna verzija (Delovna verzija)

Robi Kroflič

Prispevek obravnava koncept Reggio Emilia in izpostavlja univerzalen teoretski pomen dveh med seboj prepletenih pedagoških inovacij: zavedanje pomena umetniškega doživetja in rabe umetniških jezikov kot orodja spodbujanja celovitega otrokovega razvoja ter razvoj ideje pedagogike poslušanja, ki v svoji večplastnosti ponuja enega najprepričljivejših vzgojno teoretskih konceptov.

Vključevanje kulture v vzgojno-izobraževalnem procesu (Šola za ravnatelje)

Predavanje na strokovnem srečanju ravnateljic in ravnateljev vrtcev oktobra 2012 v Portorožu. Dr. Robi Kroflič, mag. Barbara Kelbl, Nada Požar Matijašič, mag. Nataša Bucik in Vlado Pirc predstavljajo pomembne značilnosti KUV prostora na presečišču.

Povezujmo ustvarjalno ─ kulturno-umetnostna vzgoja (Šola za ravnatelje)

Nataša Bucik

Predavanje (Portorož, november 2016) predstavlja podlage in priporočila ter opredeljuje pojem, usmerja se v predstavitev vidnih nacionalnih projektov, na čelu z medresorskim Kulturnim bazarjem.

Kulturno-umetnostna vzgoja v šolah po Evropi (MIZŠ)

Dosedanje raziskave o pomenu umetnostne vzgoje za spodbujanje ustvarjalnosti mladih so pokazale potrebo po nenehnih izboljšavah. Da bi jih uresničili in pripomogli k prepoznavanju najboljših praks, je omrežje Eurydice pripravilo pričujoči pregled o kulturno-umetnostni vzgoji v Evropi. Raziskava vsebuje primerjalne podatke o ponudbi umetnostnih in kulturnih tem v kurikulumih 30 evropskih držav. Zajema cilje izobraževanja, način vpetosti v učne načrte, ponudbo zunajšolskih dejavnosti in pobude za razvoj kulturno-umetnostne vzgoje.

Skozi umetnost o zdravju (Društvo za širjenje filmske kulture Kino!)

Priročnik izbranih kulturnih vsebin

Priročnik temelji na predpostavki, da pojmovna zveza "zdravo živeti" ne zaobseže le zdravih prehranjevalnih navad in gibanja, kot aktivnega preživljanja prostega časa ne razume le športa in podobnega, ampak k dejavnemu (zdravemu), predvsem pa ustvarjalnemu preživljanju časa prišteva tudi umetnost. Priročnik, ki je nastal kot odziv na pobudo Ministrstva za zdravje, prerešeta različna umetnostna polja. Strokovnim delavcem (v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovih ter drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih) ter javnim in nevladnim ustanovam na področju zdravja, kulture in na socialnem področju ponudi kot smernice za razmislek in premislek, predvsem pa za pogovor z mladimi, pisano paleto umetniških del in kulturno-umetnostnih vsebin, povezanih z zdravjem.

Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja (eSLOGI-2)

Brina Zoran

Prvi koraki v gledališče naj bodo za otroke kakovostni, nudijo umetniško izkušnjo, razvijajo domišljijo in ustvarjalnost, oblikujejo estetski čut, spodbujajo dialog in razmišljanje ter gledališče širijo v prostor kreativnega in prožnega učenja. Zato je pomembno, da mladim obiskovalcem nudimo kakovostno gledališko izkušnjo. Eno od orodij in pomagal za izbiro in odločitev je spletna platforma Zlata paličica, referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostne gledališke produkcije za otroke in mladino, ki jo je izbrala in ocenila tričlanska strokovna komisija. Platforma je namenjena staršem, vzgojiteljem, učiteljem ter vsem, ki radi obiskujejo gledališče in želijo v gledališki svet vpeljati tudi odraščajoče občinstvo.

Študija Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, ki je nastala na podlagi avtoričine magistrske naloge, predstavlja platformo z vidika kulturno-umetnostne vzgoje in raziskuje tudi njene univerzalne zmožnosti. 

Kulturna vzgoja (Mirovni inštitut)

Majda Hrženjak, Valerija Vendramin

Pričujoča raziskovalna naloga izhaja iz predpostavke, da je kulturna vzgoja pri nas manj domišljeno in artikulirano področje. To ne pomeni, da se dejavnosti kulturne vzgoje ne izvajajo, pač pa, da tako v izobraževalni kot v kulturni sferi niso ustrezno sistemsko umeščene, spodbujane in osmišljene. Povezovanje kulture in izobraževanja je pri nas bolj ali manj stvar dobre volje posameznikov. Namen projekta je vzpostavitev konceptualnih, metodoloških, političnih in praktičnih nastavkov za razmah strokovnih razprav o kulturni vzgoji in njeno praktično udejanjanje.


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...

Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.