Valentin Enčev


Baritonist Valentin Enčev se je rodil v Dobriču v Bolgariji. Leta 1974 je magistriral na Glasbeni akademiji v Sofiji in istega leta osvojil zlato medaljo na tekmovanju opernih pevcev v okviru 4. republiškega festivala. Svojo bogato umetniško pot je začel kot solist v državnem glasbenem gledališču Štefana Makedonskega v Sofiji, kjer je nastopal več kot dvanajst sezon. S tem gledališčem je gostoval na Češkem, Slovaškem, v Grčiji in Rusiji. Na izrednem študiju je leta 1984 magistriral na igralski akademiji v Sofiji pri prof. F. Filipovu. V sezonah 1990/1991 in 1991/1992 je bil angažiran kot solist v Operi Narodnega gledališča Sarajevo, v sezoni 1992/1993 pa v SNG Operi in baletu Ljubljana. Solist Opere in baleta SNG Maribor je od leta 1993, leta 1998 pa se je uvrstil med njene prvake. Od sredine 90. let se je z vlogami železnega repertoarja v Sloveniji in zlasti na Hrvaškem uveljavil kot vodilni dramski baritonist (samo v HNK Zagreb je nastopil v glavnih vlogah v več kot 100 predstavah).

Gostoval je v opernih gledališčih v Bolgariji, na Hrvaškem, v Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Avstriji, Italiji, Švici, na Tajskem, Kitajskem ter številnih festivalih doma in v tujini (Sarajevska zima, Majski operni večeri Skopje, Splitske poletne igre, Opatija, Bregenz, Zagrebški bienale, Lent v Mariboru, Festival Ljubljana v Križankah…). Nastopal je na različnih dobrodelnih prireditvah, gala koncertih in slavnostnih predstavah. Marsikateri koncert in predstavo je posnel za slovensko in hrvaško televizijo.

Kot stalni gost hrvaških opernih gledališč je prejel številne nagrade. V sezoni 1994/1995 je kot prvi tujec prejel nagrado Tita Strozzija, ki jo HNK Zagreb podeljuje za vrhunski umetniške dosežke sezone. Predstava Rigoletto v HNK Ivana pl. Zajca iz Reke je z Enčevom v naslovni vlogi dobila največ nagrad v sezoni 1996/1997 in s tem postala največkrat nagrajena operna predstava v zadnjih letih. Leta 2005 mu je Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani podelila priznanje za pomembna umetniška dela.

Leta 2000 je v Šanghaju pel vlogo Amonasra v Verdijevi Aidi (v režiji Krešimirja Dolenčića), ki je veljala za največji operni projekt na prostem dotlej (predstava se je potegovala za mesto v Guinnessovi knjigi rekordov z največjim številom gledalcev in nastopajočih ter največjo sceno). Za izvedbo vloge Amonasra so ga povabili k sodelovanju v veliki operni produkciji na Glasbenem festivalu v Pekingu. Tam je z velikim uspehom nastopil septembra 2003.

Valentin Enčev je mednarodno uveljavljen umetnik izjemnih pevskih in igralskih kvalitet, kar potrjuje tako domača kot tuja strokovna kritika. S svojim prodornim, razkošnim glasom je ustvaril velike kreacije, kot so Rigoletto (Rigoletto), Nabucco (Nabucco), Jago (Othello), Amonasro (Aida), Simon Boccanegra (Simon Boccanegra), grof Luna (Trubadur), Renato (Ples v maskah), G. Germont (Traviata), Don Carlo di Vargas (Moč usode), Rodrigo, markiz de Posa (Don Carlos), Don Carlo (Ernani), Scarpia (Tosca), Sharpless (Madame Butterfly ), Michele (Plašč), Alfio (Cavalleria rusticana), Tonio (Glumači), Veliki svečenik (Samson in Dalila), Gérard (Andrea Chénier), Lord Enrico Asthon (Lucia Lammermoorska), Escamillo (Carmen), Zrinski (Nikola Šubić Zrinski), Topan Paša (Mila Gojsalića). Njegov bogati repertoar vključuje tudi vloge Schaunarda (La Bohème), Valentina (Faust), Eneja (Dido in Enej), Corada (Amelia), Luciferja (Osman), Oskarja (Zgodbe iz Dunajskega gozda), Grigorija Grjaznoja (Carjeva nevesta), De Siriexa (Fedora), baritonsko vlogo v Carmina burana in druge.