Sylvia D’Eramo


Ameriška lirična sopranistka Sylvia D’Eramo in diplomantka prestižne Glasbene šole Yale (Yale School of Music) je nedavno zaključila svojo zadnjo sezono kot članica programa za razvoj mladih umetnikov Lindemann pod okriljem Metropolitanske opere v New Yorku. Kljub svoji mladosti je med drugim že debitirala na glavnih odrih Metropolitanske opere, Operi Santa Fe, Operi Palm Beach, v operni hiši iz Kansas Cityja, nastopila pa je tudi z Orkestrom Philadelphia. Številni kritiki cenijo njen glas zaradi »čistosti tona, briljantnosti njegovih visokih tonov in močne liričnosti njegove linije … ter zvočnih odtenkov, ki vodijo v razkošno eterične pianissime.« (Olyrix)

V sezoni 2023/2024 se je pevka pridružila Gledališču St. Gallen, kjer bo poustvarila vlogo Gerde Wegener v praizvedbi opere Lili Elbe ameriškega skladatelja in prejemnika grammyja Tobiasa Pickerja ter libretista Aryeha Leva Stollmana. V St. Gallnu bo prav tako debitirala kot Elvira v Verdijevi operi Ernani v režiji Barbore Horákove in pod dirigentskim vodstvom Modestasa Pitrenasa. Ob ponovni izvedbi vlog Kitty in Vaness v operi The Hours skladatelja in Pulitzerjevega nagrajenca Kevina Putsa, ki je bila premierno uprizorjena leta 2022 v Metropolitanski operi, bo ob spremljavi floridske Filharmonije Jacksonville nastopila v vlogi Micaële iz Bizeteve opere Carmen pod glasbenim vodstvom Courtneyja Lewisa in v režiji Gregoryja Kellerja, med načrtovanimi koncertnimi nastopi pa velja omeniti koncert s tenoristom Martinom Sušnikom v Mariboru in Ljubljani, koncert s tenoristom Jonathanom Tetelmanom v Dvořákovi dvorani praškega Rudolfinuma ter koncert v St. Gallnu pod vodstvom Modestasa Pitrenasa, kjer bo izvedla Štiri poslednje samospeve Richarda Straussa.

V pretekli sezoni 2022/2023 je nastopila v vlogi Musette iz Puccinijeve opere La bohème v produkciji Metropolitanske opere in pod taktirko Yannicka Nézet-Séguina, občinstvo Opere Severne Karoline pa je lahko prisluhnilo tudi njeni upodobitvi Donne Elvire iz Mozartove opere Don Giovanni v režiji Brenne Corner. V Švici je med drugim nastopila tudi kot Maddalena v Giordanovi operi Andrea Chénier (v produkciji Gledališča St. Gallen) in na koncertu v Andermattu, ki ga je izvedla s tenoristom Martinom Muehlejem. Pevkino koncertno poustvarjanje v pretekli sezoni zaokrožujeta še dva pomembna nastopa, in sicer z Jonathanom Tetelmanom v Kopenhagnu (ob spremljavi Simfoničnega orkestra Tivoli) in s tenoristom Evanom LeRoyem Johnsonom na Glasbenem festivalu v Bremnu.

Namesto načrtovanega debija v vlogi Diane iz Cluckove opere Ifigenija na Tavridi je v sezoni 2021/2022 na odru Metropolitanske opere debitirala v vlogi Grofice Ceprano v Verdijevem Rigolettu. V omenjeni sezoni je prav tako prvič nastopila z Orkestrom Philadelphia, in sicer v vlogah Kitty in Vanesse v koncertni izvedbi opere The Hours, nato pa je debitirala še v vlogi Micaële v Bizetevi Carmen na velikem odru opere Santa Fe pod vodstvom dirigenta Harryja Bicketa.

Sylvia D’Eramo se je pridružila programu mladih umetnikov Lindemann, ki ga izvaja Metropolitanska opera, že v uvodni sezoni 2020/2021. V isti sezoni je debitirala z vlogo Mimì v La bohème pod glasbenim vodstvom Jamesa Gaffigana na festivalu Verbier v Švici, kjer je prejela nagrado »Thierry Mermod« za najboljšo pevko.

V sezoni 2019/2020, ki jo je zaznamovala pandemija koronavirusa, se je pevka izpopolnjevala v Operi Los Angeles, in sicer kot članica programa mladih umetnikov Domingo-Colburn-Stein, ter debitirala v vlogi Musette v Lirični operi v Kansas Cityju. Eno leto pred tem, v sezoni 2018/2019, se je pridružila Benensonovemu programu za mlade umetnike v Operi Palm Beach, kjer je nastopila na koncertu mladih pevskih talentov ter študijsko pripravljala vlogi Zerline (Don Giovanni) in Adele (Netopir). Kmalu zatem je ob Simfoničnem orkestru Glens Falls izvedla sopranski part iz Beethovnove Devete simfonije in se kot »umetniška pripravnica« vrnila v Opero Santa Fe, kjer je izvedla vlogo Mimì iz opere La bohème in vlogo Barene v Janáčkovi operi Jenůfa.

Iz pevkine diskografije izstopa album The Crucible (Lov na čarovnice) ameriškega skladatelja Roberta Warda, na katerem jo lahko slišimo v vlogi Abigail Williams in je izšel pri založbi Albany Records. Je zmagovalka pevskega tekmovanja Opere Dallas, tekmovanja »Lois Alba Aria Competition« ter prejemnica nagrade karierne spodbude fundacije Career Bridges Foundation in Fundacije Jensen. Prav tako je prejemala karierne štipendije Opere Santa Fe, Fundacije Giulia Garija in Fundacije Olge Forrai. Leta 2019 je bila tudi polfinalistka na avdicijah državnega sveta Metropolitanske opere.