Saša Broz


Saša Broz (1968) se je že v zgodnjem otroštvu zaljubila v balet. Tako je ob osnovni in srednji šoli v Zagrebu vzporedno končala tudi Šolo za klasični balet in ritmiko. Baletno šolanje je nadaljevala na prestižni moskovski Akademiji Bolšoj teatra, kjer je končala dvoletno izobraževanje. Zaradi zahtevne poškodbe stopala pa je morala baletno kariero prekiniti. V Zagrebu se je nato vpisala na Akademijo za dramske umetnosti, smer režija.

Leta 2021 je obeležila tridesetletnico svojega režijskega dela z izjemno odmevno postavitvijo Čarovnika iz Oza v ZKM, pred prihodom v Maribor pa je v GK Žar ptica postavila še s strani strokovne javnosti in občinstva odlično ocenjeno mladinsko uprizoritev po znamenitem romanu Skrivni dnevnik Jadrana Krta.

Saša Broz je režirala v številnih dramskih gledališčih na Hrvaškem (ZKM, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca Reka, DG Gavella, ITD, GK Trešnja, Satiričko kazalište Kerempuh, ZKL, GL Žar ptica, GK Historion, gledališče Planet Art …), sodelovala je z Narodnim gledališčem v Tuzli, režira pa tudi v opernih hišah.

Med 2004 in 2006 je bila ravnateljica Istrskega narodnega gledališča v Puli, od 2013 do 2014 pa je bila ravnateljica Opere HNK Ivana pl. Zajca v Reki.

Redno sodeluje tudi s Hrvaško radiotelevizijo, kjer režira sinhronizacije animiranih filmov. Velikokrat jo angažirajo za režije posebnih projektov: štirikrat je režirala podelitev »Nagrade hrvatskog glumišta«, prav tolikokrat tudi Doro – hrvaški izbor za pesem Evrovizije, režirala je otvoritev 50. Puljskega filmskega festivala, podelitev največjih glasbenih nagrad na Hrvaškem Porin, otvoritev otroškega festivala v Šibeniku …

Režija Rdeče kapuce bo njeno prvo sodelovanje s SNG Maribor.