Olesja Hartmann Marin


Olesja Hartmann Marin, rojena v Kazakstanu, je svojo plesno pot začela v zasebni baletni šoli v Fürthu v Nemčiji. Leta 2002 je bila sprejeta na državno baletno akademijo v Münchnu, kjer je diplomirala kot baletna plesalka.
Njena prva zaposlitev je bila v ansamblu Ballet Ireland v Dublinu, s katerim je nastopala po celi Veliki Britaniji.

Od leta 2009 je Olesja Hartmann Marin del ansambla Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer je odplesala številne glavne in solistične vloge kot so Myrtha (Giselle), Mercedes/Kraljica Driad (Don Kihot), Carmen (Carmen), Julija (Radio & Juliet), Veliki Labod/Španski ples/Madžarski ples solo (Labodje Jezero), solistična vloga v baletu Paquita, Izbrana (Posvetitev pomladi), Teta Pehta (Kekec), Bella in Rusinja (Smrt v Benetkah), Madame l’Hereux (Madame Bovary) in številnih drugih.

Sodelovala je tudi pri državnih proslavah in nazadnje za Prešernove nagrada vdihnila življene vlogi Urški v Povodnem možu v koreografiji Valentine Turcu.
Z mariborskim ansamblom je gostovala na odrih slavnih gledališč in plesnih festivalov v Dubrovniku, Budimpešti, Brnu, Sao Paulu, St. Peterburgu, Moskvi, gostovala na Češkem, na Finskem, na Hrvaškem, v Italiji, na Kitajskem, v Kolumbiji, Madžarski, Mehiki, Nemčiji, Romuniji, Rusiji, Srbiji in drugod.

Leta 2003 je prejela kulturno nagrado mesta Fürth in 2011 posebno priznanje Društva baletnih umetnikov Slovenije za vlogo Myrthe v baletu Giselle.

Nastopa v