Mircea Golescu


Mircea Golescu je končal študij na Liceul de Choreographie Dino Lipati v Bukarešti. Med svojim šolanjem je sodeloval z Nacionalno romunsko opero v Bukarešti, kjer je sodeloval v predstavah, kot so La Bayadere, Hrestač in drugih. Poleg tega se je udeležil Mednarodnega baletnega tekmovanja v Constanți. Leta 1996 je postal baletni plesalec v Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Tam je izvajal vloge v zboru in solo vloge v različnih baletih, kot so Giselle, Labodje jezero, Copeliia, Spartak, Carmen, Ples kadetov, Francesca da Rimini, Šeherezada, Trnuljčica, West Side Story, Pohujšanje (koprodukcija s Cankarjevim domom), Transilvanija in drugi.

Poleg tega je sodeloval na številnih turnejah po Sloveniji in po svetu, vključno z ZDA, Tajvanom, Francijo, Portugalsko, Italijo, Srbijo, Rusijo, Finsko, Japonsko in drugimi državami. Sodeloval je z različnimi gledališči in koreografi, kot so HNK Zagreb, Univerzitetno gledališče Radford, Edward Clug, Valentina Turcu, Matjaž Farič, Iztok Kovač, Valerij Kovtun, Leo Mujić, Zoran Markovič, Johan Inger, Alexander Ekman in drugi. V teh sodelovanjih je upodobil več stranskih solističnih vlog, med drugim kitajski ples, Franz, ruski ples in Harlekin v Hrestaču, ognjeni ples v Bajaderi, mačka v Trnuljčici, Sancho Pansa v Don Kihotu in ciganski ples v Netopirju.

V zadnjih 19 letih je Mircea Golescu poučeval balet in vodil baletne pripravnike na različnih glasbenih šolah, med drugim na Glasbeni šoli Rogaška Slatina, Glasbeni šoli Slovenske Konjice, Akademiji za balet Anton Bogov in Glasbeni in baletni šoli Anton Martin Slomšek.

Nastopa v