Mihael Roškar


Na Ptuju rojeni bas-baritonist Mihael Roškar je glasbeno pot pričel s klarinetom na glasbeni šoli Karol Pahor pod mentorstvom prof. Damijana Kolariča in prof. Rudija Toplaka. S klarinetom je pri prof. Kolariču nadaljeval v programu umetniške gimnazije Srednje glasbene in baletne šole Maribor. Znanje klarineta je izpopolnil v poletni šoli mag. Matea Bekavca. Po zaključku srednje šole se je vpisal v program glasbene pedagogike na Pedagoško fakuleto Univerze v Mariboru. V tem času je delal solo petje pri prof. Olgi Gracelj, vokalno tehniko pri prof. Marjanu Trčku, klarinet in saksofon pri prof. Slavku Kovačiču, diplomiral pa je na temo irske (kositrne) piščali pod mentorstvom prof. Cveta Kobala. Več let je bil tudi član APZ Ptuj in Vokalnega ansambla Musica, kjer se je v okviru Pevske šole Musica pevsko izpopolnjeval pri prof. Robertu Fegušu. Udeležil se je večih tečajev in izobraževanj. Med drugim delavnice pevskega izraza pri dr. Anne Nacher in zborovskega seminarja pri dr. Bradyu R. Allredu.

Med letom 2016 in 2021 je sodeloval v večih predstavah Teatra III, Mladinskega gledališča DPD Svoboda Ptuj in Ecipeci kreativnega gledališča. Leta 2016 je prevzel vodenje Komornega moškega zbora Ptuj, od leta 2019 pa kot ustanovni član prepeva v pevskem sestavu Opus 6.

Leta 2013 je v operi Aida prvič sodeloval z SNG Maribor. Redni član opernega zbora SNG Maribor je postal leta 2022 in istega leta debitiral tudi v solistični vlogi, ko je prevzel vlogo krmarja v operi La Gioconda.

Nastopa v