Matej Zemljič


Matej Zemljič se je rodil 13. septembra 1995 v Ljubljani. Že kot osnovnošolec je sodeloval pri filmu Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja. Šolal se je Gimnaziji Ljubljana, smer Umetniška gimnazija (dramsko-gledališka smer). V gimnazijskih letih je bil dve leti član ansambla Šentjakobskega gledališča, hkrati je bil tudi član Šila ekipe Finžgarjevi, leta 2014 pa je prejel nagrado za »najbolj ošiljenega« improvizatorja.

Leta 2014 se je vpisal na študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je študiral pod mentorstvom Borisa Ostana, Vita Tauferja in kasneje tudi Januzsa Kice. Diplomiral je z diplomskima predstavama Se mi vsaj ni treba poljubljati (r. Dorian Šilec Petek) ter Idomenej (r. Jan Krmelj). Bil je član ansambla MGL, trenutno pa je član ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Že med študijem je sodeloval pri različnih projektih: Vojna in mir (SNG Drama Ljubljana, MGL in Cankarjev dom, r. Silviu Purcărete), Orlando (MGL, r. Barbara Hieng Samobor), Mercadet ali Poslovni človek (MGL, r. Janez Pipan), Predstava, ki gre narobe (TMK, r. Jure Ivanušič), Faust (SNG Drama Ljubljana, r. Tomaž Pandur) in Prva ljubezen (ŠKUC, r. Alenka Pirjevec).

Sodeloval je tudi pri celovečernih in kratkih filmih ter nadaljevankah. Med drugim je igral Jana v kratkem filmu Misli (r. Rok Hvala), Gregorja v celovečernem filmu Zgodovina ljubezni (r. Sonja Prosenc) ter Andreja v celovečernem filmu Posledice (r. Darko Štante), za katerega je prejel dve nagradi: leta 2018 je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, 2019 pa je v Beogradu na Mednarodnem filmskem festivalu Fest prejel nagrado za najboljšega igralca v glavnem tekmovalnem programu. Na festivalu Dnevi komedije je leta 2019 postal Žlahtni komedijant za vlogo Maksa v uprizoritvi Predstava, ki gre narobe.

Nastopa v