Luka Marcen


 Luka Marcen, rojen v Celju leta 1995, se je po končani I. gimnaziji v Celju najprej vpisal na študij filozofije in primerjalne književnosti ter literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoje izobraževanje je nadaljeval s študijem gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je septembra 2020 pod mentorstvom red. prof. Matjaža Zupančiča diplomiral z režijama uprizoritev Ljudožerci Gregorja Strniše in Goli pianist ali Mala nočna muzika Matjaža Zupančiča. Kot asistent režiserja je sodeloval s priznanimi gledališkimi ustvarjalci: Dušanom Mlakarjem, Janezom Pipanom, Ivico Buljanom, Eduardom Milerjem, Aleksandrom Popovskim, Majo Sever in Roccom. V preteklih sezonah je v okviru različnih platform in festivalov kot režiser in avtor koncepta večkrat prevzel režijo bralnih uprizoritev novih slovenskih dramskih besedil avtorjev različnih generacij. Redno sodeluje tudi z uredništvom igranega programa Radia Slovenija pri produkciji literarnih oddaj in radijskih iger.

Uprizoritev Otroci na oblasti (po motivih del Rogerja Vitraca in Dušana Jovanovića, 2019) v njegovi režiji je bila izbrana v tekmovalni program na več festivalih po Evropi (Beograd, Varšava), na festivalu FIST v Beogradu je uprizoritev maja 2019 prejela tudi grand prix za najboljšo predstavo festivala v celoti. Decembra 2019 so bili ustvarjalci uprizoritve Otroci na oblasti nagrajeni tudi z akademijsko Prešernovo nagrado za leto 2019. Decembra 2020 pa je Marcen za režijo diplomske uprizoritve Ljudožercev Gregorja Strniše prejel še akademijsko Prešernovo nagrado za leto 2020. Trenutno zaključuje magistrski študij gledališke režije na UL AGRFT.

V letu 2022 se je kot režiser prvič predstavil pod okriljem mariborske Drame s Farmo Orwell, ki je postala ena od uspešnic sezone. V SLG Celje je v začetku sezone 22/23 režiral Downsovo komedijo Poglej me!, v SNG Nova Gorica Smoletovo Antigono, v SiTi Teatru monokomedijo Jere Ivanc Nikoli ni prepozno in v mariborski Drami Grumov Dogodek v mestu Gogi.