Jacopo Sipari di Pescasseroli


Italijanski dirigent Jacopo Sipari di Pescasseroli, rojen leta 1985 v mestu L’Aquila, je januarja 2020 kot eden najobetavnejših mladih dirigentov na italijanski operni sceni prejel posebno nagrado, t. i. zlati operni oskar, ki mu ga je za njegove umetniške uspehe pri interpretaciji Puccinijevih del podelilo Združenje italijanskih opernih gledališč.

Trenutno velja za enega najboljših interpretov Puccinijeve glasbe, prav tako pa je profesor orkestrskega dirigiranja na Glasbenem konservatoriju Giuseppeja Martuccija v Salernu. Je vsestransko aktiven glasbeni in umetniški vodja; med drugim deluje kot umetniški in glasbeni vodja Albanske narodne opere in baleta v Tirani, šef dirigent Narodnega opernega in baletnega gledališča v Varni, glasbeni vodja Simfonične družbe v Abruzzu, glavni gostujoči dirigent Fundacije Puccinijevega festivala v Torreju del Lagu ter umetniški direktor Mednarodnega italijanskega kresnega festivala in Mednarodnega festivala Sacrum v Vatikanu.

Po odlično opravljeni maturi na klasičnem liceju (gimnaziji) je pri 22 letih diplomiral iz prava in nato iz cerkvenega prava, nazadnje pa doktoriral, najprej iz kazenskega, nato pa še iz cerkvenega prava. Devet let je bil docent Kazenskega prava na Univerzi Roma Tre pri nosilcu predmeta profesorju Mariu Trapaniju. Poleg disertacije iz kazenskega prava z naslovom Zločin ali greh: zgodovina izraelskega kazenskega prava med običajnim in civilnim pravom, je tudi avtor disertacije iz cerkvenega prava z naslovom O sojenjih in dokazilih o plemstvu v Suverenem malteškem vojaškem redu, ki jo je napisal v latinščini in zagovarjal na priznani papeški univerzi Lateranense. Vrsto let je deloval kot najmlajši pravnik pri Rimski roti – apostolskemu tribunalu v Vatikanu.

Študij orkestrskega dirigiranja je nadaljeval pod mentorstvom Marca Angiusa na tržaškem Konservatoriju Giuseppeja Tartinija in ga končal z odliko. Na omenjenem konservatoriju je študiral tudi kompozicijo in zborovsko dirigiranje. Prav tako je študiral eksperimentalno kompozicijo pri Mauru Cardiju in petje pri Marii Chiari Pavone ter iz omenjenih smeri diplomiral na Glasbenem konservatoriju Alfreda Caselle v rojstnem mestu L’Aquila.

Doslej je kot gostujoči dirigent vodil najodličnejše italijanske orkestre, kot so Sicilijanski simfonični orkester, Orkester solistov Gledališča San Carlo, ORT – Simfonični orkester regije Toskana, Orkester Opere v Parmi, Simfonični orkester Teatra Verdi iz Salerna, Abruški simfonični orkester (ISA), Simfonični orkester San Remo,  Simfonični orkester iz Lecceja in Salenta (OLES), Puccinijev filharmonični orkester, Simfonični orkester iz Barija, Simfonični orkester Claudia Abbada iz Salerna, Simfonični orkester Teatra Cilea iz regije Kalabrija, Filharmonični orkester iz Beneventa (OFB). Med njegovim vodenjem mednarodnih orkestrov izstopajo zasedbe, kot so Leipziški simfonični orkester, Orkester Opere iz Saarbrückna, Madžarski narodni simfonični orkester, Izraelski simfonični orkester, Državni orkester iz Aten, Kairski simfonični orkester, Simfonični orkester Nacionalnega radia in televizije Srbija (RTS), Katarski filharmonični orkester (QPO), Narodni simfonični orkester iz Istanbula, Orkester Srbskega narodnega gledališča v Beogradu, Simfonični orkester Narodne opere v Tbilisiju, Orkester Narodnega gledališča Cluj – Napoca, Simfonični orkester iz Zapopana (Mehika), Simfonični orkester Nacionalnega radia in televizije Ukrajina, Nacionalni simfonični orkester iz Soluna, Orkester Narodne opere iz Azerbajdžana, Nacionalni simfonični orkester iz Mehike, Državni orkester Narodne opere v Plovdivu, Nacionalni filharmonični orkester iz Mongolije, Šrilanški državni simfonični orkester, Filharmonični orkester iz Brasova, Orkester Albanske narodne opere, Simfonični orkester Opere iz Astrahana, Simfonični orkester Opere iz Tbilisija, Simfonični orkester Opere iz Bukarešte ter Orkester Opere iz Krasnojarska.

 

 

Kot iskan interpret klasične glasbe je sodeloval s številnimi mednarodno priznanimi inštrumentalisti in opernimi pevkami in pevci, kot so Francesco Meli, Ermonela Jaho, Krasimira Stojanova, Saimir Pirgu, Cecilia Bartoli, Amarilli Nizza, Josè Cura, Anna Pirozzi, Dimitra Theodossiou, Angela Gheorghiu, Roberto Scandiuzzi, Kamen Čanev, Kiril Manolov, Donata d’Annunzio Lombardi, Fiorenza Cedolins, Luciano Ganci, Alberto Gazale, Carlos Almaguer, Ilya Grubert, Michele Campanella, Stefan Milenković, Sandro Ivo Bartoli, Alessandro Quarta, Giuseppe Albanese, Stefano Bollani idr.

V svetu pop glasbe se je uveljavil s sodelovanjem z mednarodnimi pevskimi zvezdami, kot so Ricky Martin, Anastacia, Il Volo, Noemi in Amii Stewart.

Bil je glasbeni vodja več odmevnih mednarodnih opernih produkcij, kot so Bellinijeva Norma, Rossinijevi operi Seviljski brivec in Pepelka, Puccinijeve operne mojstrovine La bohème, Turandot, Plašč, Sestra Angelika, Gianni Schicchi, Madama Butterfly, Tosca in Vile (Le Villi). Pomemben del njegovega repertoarja zavzemajo tudi Verdijeve opere, kot so Rigoletto, Nabucco, Aida, Moč usode, Othello, Trubadur, La traviata, Atila, Macbeth, Don Carlo, ter Giordanova opera Andrea Chénier, Mozartovi operi Don Giovanni in Figarova svatba, Leoncavallova opera Glumači in Mascagnijeva Kmečka čast. Dirigiral je tudi Bizetevo Carmen in Donizettijevo opero Lucia di Lammermoor.

Bil je glasbeni vodja več baletnih in plesnih produkcij, kot so Giselle, Labodje jezero, Don Kihot, Trnuljčica, Romeo in Julija, Carmina Burana in Posvetitev pomladi.

Med pomembnimi mejniki v njegovi karieri velja izpostaviti debi v atenskem Megaronu z Državnim orkestrom iz Aten v oktobru 2021. Decembra 2023 je prav tako debitiral na koncertnem odru leipziške dvorane Gewandhaus z Leipziškim simfoničnim orkestrom, januarja 2024 pa je prejel vabilo za dirigiranje slovesnosti ob odprtju Puccinijevega leta v Abu Dabiju, ki ga zaznamuje nastop italijanskega tenorista Francesca Melija, medtem ko bo v mesecu avgustu 2024 z glasbenim vodstvom opere Madama Butterfly sklenil praznovanje Puccinijevega leta v Velikem gledališču v Torreju del Lagu.

Ob 90-letnici prve predstave v Velikem gledališču na prostem v Torreju del Lagu je dirigiral Puccinijevo opero Turandot, ki jo je posnela družba Paramax Film, ob stoletnici omenjenega gledališča pa je z velikim uspehom dirigiral Puccinijevo opero Plašč.