Blaž Dolenc


Blaž Dolenc (1993) je pred opravljenimi sprejemnimi izpiti na AGRFT igral v Mladinskem gledališču Svoboda v Trbovljah in bil prav tako član Šentjakobskega gledališča v Ljubljani. Leta 2012 je začel študij na Akademiji pod mentorstvom Matjaža Zupančiča in Braneta Šturbeja, slednjega je v tretjem letniku zamenjal Matjaž Tribušon. Leta 2016 je diplomiral z vlogo Njenega moža v predstavi Malomeščanska svatba v režiji Sare Lucu.

Med študijem je v gledališču Glej sodeloval pri predstavi Zborovanje ptic (režija Nina Rajić Kranjac), ki je doživela številna mednarodna festivalska gostovanja. Za predstavo so prejeli nagrado “Rejhan Demirdžić” za najboljše mlade igralke/igralce za kolektivno igro na 56. mednarodnemu gledališkemu festivalu MESS.

Po končanem četrtem letniku je igral v predstavah Svetovalec v režiji Nine Rajić Kranjac v Mestnem gledališču ljubljanskem, Vojna in mir v režiji Silvia Purcreta v koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma. S koncem sezone 2017/2018 je nastopil v svoji butoh magistrski solo plesni predstavi z naslovom Erazem pod mentorskim vodstvom red. prof. Tanje Zgonc ter si pridobil naziv magister giba. Med letoma 2017–2019 je bil član ansambla SLG Celje, s 1. septembrom 2019 pa se je pridružil igralskemu ansamblu mariborske Drame.

V času študija je sodeloval pri diplomskem filmu Nejca Levstika Talenti, diplomskem filmu Jana Marina Nazaj ter magistrskem filmu Nikolaja Vodoška K. A. O. S. V sezoni 2018/19 je igral v seriji Lajf je tekma ter celovečercu Inventura Darka Sinka.

Nastopa v