Anastasia Matvienko


Baletna solistka Anastasija Matvienko se je rodila leta 1982 v ukrajinskem Sevastopolu. Od leta 1996 do 2001 je študirala na kijevski državni koreografski šoli. Od aprila 2001 do oktobra 2007 je bila prva solistka Narodne opere in baleta v ukrajinski prestolnici, od oktobra 2007 do marca 2009 pa prvakinja Opere in Baleta gledališča Mihajlovski v Sankt Peterburgu. Od marca 2009 do pričetka ruskega napada Ukrajine je bila prva solistka Marijinskega gledališča v Sankt Peterburgu.

Leta 2002 je na mednarodnem baletnem tekmovanju Sergeja Lifarja osvojila srebrno medaljo, dve leti pozneje (julija 2004) na mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni pa nagrado za najboljši plesni par ter prvo nagrado baletnih novinarjev. Na mednarodnem tekmovanju baletnih plesalcev in koreografov v Moskvi je junija 2005 osvojila zlato medaljo.

V glavnih solističnih vlogah je nastopila v veronski Areni (maja 2008) ter v milanski Scali (junija 2008). V njenem obsežnem repertoarju zasledimo zahtevne solistične vloge, kot so Princesa Avrora (Trnuljčica), Odette/Odile (Labodje jezero), Nikija (Bajadera), Clara (Hrestač), naslovne vloge baletov La Sylphide, Giselle in Raymonda. Blesti tudi v vlogah, kot so Kitri (Don Kihot v koreografiji Mariusa Petipaja ter v koreografiji Rudolfa Nurejeva), Medora (Gusar), Sabina (Spartak v koreografiji Georga Kovtuna), Julija (Romeo in Julija v koreografiji Leonida Lavroskega). Prav tako nastopa v baletih In the Night v koreografiji Jeroma Robbinsa in Simfonija v C v koreografiji Georgea Balanchina.

Nastopa v