Alexandru Pilca


Alexandru Pilca se je podal na svojo formalno izobraževalno pot na Visoki šoli za koreografijo v Bukarešti, kjer je zaključil svoje izobraževanje kot najboljši študent svojega letnika. Študije je nadaljeval na Baletni šoli Dunajske državne opere.

Na Državnem tekmovanju v baletu za juniorje v Romuniji je leta 2006 in 2007 osvojil prvo nagrado in nato še s prvo nagrado na Državnem tekmovanju v baletu za seniorje v Romuniji v letih 2008 in 2009. Osvojil je prvo nagrado na polfinalnem tekmovanju YAGP 2009 v Raveni, Italija, kar ga je popeljala v finale seniorskega tekmovanja YAGP 2009 v New Yorku. Leta 2014 je svoji zbirki dosežkov dodal tretje mesto na Mednarodnem baletnem tekmovanju v Tallinnu.

Alexandru je plesal na otvoritveni predstavi sezone Dunajske državne opere za sezono 2010 – 2011. Svojo umetniško pot je  nadaljeval kot solist v Baletnem gledališči v Sibiu od leta 2011 do 2014, kjer je plesal v produkcijah, kot so Don Kihot, City Beat, Giselle in druge. Nato se je pridružil Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer je plesal različne vloge v baletih Labodje jezero, Navihanka, Hrestač, La Sylphide, Nevarna Razmerja, Carmen, Romeo in Julija, Jevgenij Onjegin, Smrt v Benetkah, Grk Zorba, Left Right Left Right, Stabat Mater, Peer Gynt, Walking Mad, Kekec, in druge.

Nastopa v