Nagovor direktorja

Z velikimi zgodbami v novo sezono

Drage abonentke in abonenti, obiskovalke in obiskovalci, ljubiteljice in ljubitelji Drame, Opere in Baleta!

Več kot stoletna umetniška tradicija Slovenskega narodnega gledališča Maribor je močno zaznamovala družbeno in kulturno življenje mesta ob Dravi in njegove širše regije, ki je prav zaradi mariborskega gledališča postala prepoznavno okno v svet in plodno stičišče različnih umetniških estetik in praks.

Lahko bi zapisali, da je naše gledališče kraj, v katerem sobivajo različni pogledi in vrednote cele vrste generacij obiskovalcev in ustvarjalcev, ki niso pustili zgolj trajnega pečata v slovenski kulturni krajini, ampak so s svojim delom prispevali k večji vidnosti slovenske kulture in umetnosti v mednarodnem prostoru.

Po izredno uspešni sezoni 2023/2024, ki so jo zaznamovale izvrstne uprizoritve, ter ponovnemu povečanju števila občinstva, me veseli, da nam je z umetniškimi direktorji Drame, Opere in Baleta uspelo zasnovati zanimiv in bogat program sezone 2024/2025, ki razpira številna pomembna družbena in temeljna bivanjska vprašanja, in to kljub negotovosti in številnim spremembam, ki prevevajo naš čas.

V pričujoči knjižici, ki je pred vami, podrobneje predstavljamo umetniški program Drame, Opere in Baleta, za katerega sem prepričan, da lahko v njem prav vsak najde nekaj edinstveno pomenljivega in navdihujočega.

Naše stremljenje k umetniški odličnosti je predpogoj za uprizarjanje vrhunskih uprizoritev in drugih umetniških dogodkov v SNG Maribor, ki jih lahko kot naša abonentka ali abonent spremljate skozi vso sezono ter ste pri tem deležni tudi številnih ugodnosti, s katerimi se vam želimo zahvaliti za vse vaše dosedanje zaupanje in podporo. Dovolite mi, da vas prisrčno povabim, da se tudi v novi gledališki sezoni z nami odpravite na vznemirljivo in nepozabno umetniško popotovanje, prežeto z večnimi odrskimi uspešnicami in estetsko dovršenostjo!

Danilo Rošker, direktor SNG Maribor