drama
Maja Borin

Rdeča kapuca

9. 9. 2022 I 17.30

Rdeča kapuca

Novodobni pravljični triler s songi za vse generacije, priporočljivo za otroke, starejše od 9 let

Če sloviti angleški pisec za otroke in mladino Roald Dahl leta 1982 ne bi objavil Odvratnih rim, bi morda Rdeča kapica še danes ostala samo deklica, ki sta jo v nesrečo potisnili neposlušnost in otroška naivnost. Charles Perrault in brata Grimm, ki so ljudsko zgodbo popisali, so jo tudi cenzurirali in prilagodili. Prvotna zgodba je bila polna starih folklornih elementov iz različnih kultur in predvsem ni bila moralka – kot taka je bila seveda popolnoma neprimerna za takratno meščansko družbo. Rdeča kapica, kot jo poznamo danes, pa je prav to – olepšana pravljica o nevedni in nebogljeni deklici, ki ustreza moralnim vrednotam časa, v katerem je nastala. Perrault in brata Grimm so opravili izvrstno delo, pravljica je preživela, ampak ali je to danes dovolj? Roald Dahl je razprl popolnoma drugačno perspektivo ne le za Rdečo kapico, ampak tudi za nekatere druge nič manj popularne pravljice, pri tem pa ponudil prostor za smelejše prebiranje teh zgodb. Po teh sledeh je svojo pot pričela tudi nova Rdeča kapica, a je na poti skozi gozd odvrgla kapico in nadela uporniško kapuco.

Rdeča kapuca je avtorsko besedilo dramaturginje Maje Borin, ki je napisala in odrsko adaptirala številne odrske priredbe za otroke in mladino. V želji, da se vsem znana pravljica prikaže v popolnoma novem kontekstu in zaobjame širok krog občinstva, je nastala dramska zgodba s songi za vse generacije. Današnja Rdeča kapica, ki odrašča v sodobnem svetu, se sooča s popolnoma drugačnimi preizkušnjami kot njena predhodnica; preizprašuje moč prijateljstva in družinskih vezi med generacijami, pada v pasti vrhunskih manipulatorjev, ki z občutkom, senzibilnostjo in posluhom za sočloveka lovijo nič hudega sluteče razočarance, sooča se s požrešnim in povzpetniškim volčjim krdelom, a na svoji poti Rdeča kapica tudi navdihuje, predvsem  s svojo iznajdljivostjo, pogumom in upornostjo, sledeč Babičini rdeči niti išče varno sled iz začaranega in včasih nerazumljivega labirinta odraščanja. Rdeča kapica se iz »gozda spoznanja« vrne kot Rdeča kapuca – obogatena z življenjsko izkušnjo. In kaj bodo iz uprizoritve odnesli starši? Morda samo neko predavno preprosto misel, da otrok ni mogoče zavarovati pred zlobno »zverino« z jabolkom spoznanja in da bo njihove otroke pretirana zaščita oropala zmožnosti, da bi prevare ali zlorabe prepoznali in se jim uprli.

Saša Broz, hrvaška dramska, operna in televizijska režiserka s številnimi vrhunskimi uprizoritvami za otroke in mladino, se bo z Rdečo kapuco prvič predstavila v mariborski Drami. Pravi, da se zgodba Maje Borin približuje napetemu trilerju, v katerem ne bo manjkalo duhovitih trenutkov, večplastnih polnokrvnih likov in nepričakovanih preobratov. Izjemno likovno domišljena scenografija in kostumografija se bosta povezali z avtorsko glasbo songov, vse skupaj pa bo odrska postavitev povezala v celoto nekega sveta, kjer se denar in moč trudita zasenčiti srce, prijateljstvo in resnico. V svetlobi, ki vodi iz temnega gozda, pa bo dovolj prostora tudi za oproščanje. In za nove začetke.

Pet, 9. 9. 2022 17.30 Stara dvorana
Premiera
9. 9. 2022,
Stara dvorana
Trajanje


Vabimo vas na ogled