drama
Miranda Rose Hall

Monolog za živeče v času izumrtja

3. 12. 2022 I 20.00

Monolog za živeče v času izumrtja

A Play for the Living in a Time of Extinction

Velika mednarodna koprodukcija s švicarskim gledališčem Vidy Théâtre Lausanne in z dvanajstimi partnerskimi gledališči

Eko-drama o naših odgovornostih in delovanju v času preteče ekološke katastrofe

Režiserka Katie Mitchell, postavitev slovenske uprizoritve Tin Grabnar

Monodrama mlade ameriške dramatičarke Mirande Rose Hall Monolog za živeče v času izumirtja (2020) govori o trenutku, ki ga pravkar živimo, s preizprašujočim pogledom na to, kaj naša dejanja pomenijo za bližnjo prihodnostjo. Živimo na robu ekološke katastrofe, ki jo je prineslo naših zadnjih dvesto let življenja, a še vedno živimo brezbrižno, kljub temu da pred našimi očmi izumirajo številne živalske in rastlinske vrste, da izginjajo ekosistemi … Mirande Rose Hall se sprašuje, kaj se je zgodilo z malim rjavim netopirjem? Kaj z morsko travo? Kaj se bo zgodilo s homo sapiensom? Njena zgodba o življenju na Zemlji v času izumrtja človeka, ki jo v monodrami pripoveduje dramaturginja, je nastala na pobudo LubDub Theatre Company iz New York Cityja, ki spodbuja in razvija nastanek novih besedil, izvirajočih iz znanosti in mitov.

Veliki mednarodni projekt razvijanja etično odgovornega in trajnostno zasnovanega gledališča, ki preizkuša nove modele gledališke (post)produkcije, sta zasnovala mednarodno uveljavljena ter prepoznana gledališka režiserja Katie Mitchell in Jérôme Bel. Po tem konceptu je v progresivnem švicarskem gledališču VIDY v Lausanni nastala uprizoritev Monolog za žive v času izumiranja, ki jo je na oder postavila svetovno znana britanska gledališka in operna režiserka Katie Mitchell (premiera je bila 25. septembra 2021). V tenkočutnem monološkem formatu nas pripovedovalka opomni na trpko resničnost vremenskih sprememb in nas umesti v celostno sliko počasi propadajočega znanega sveta. Režijska strategija je narediti ogljično nevtralno in samozadostno uprizoritev, saj sta na odru ob protagonistki postavljena še dva kolesarja, ki preko električnih generatorjev ustvarjata elektriko, potrebno za uprizoritev. Ogljično nevtralna uprizoritev pa gre še korak naprej in zruši tudi ustaljene modele gledališke produkcije. Namesto da bi uprizoritev gostovala po svetu – in s tovornim ter letalskim prometom dodatno onesnaževala planet –, se je dvanajst partnerskih gledališč iz Francije, Italije, Švedske, Belgije, Portugalske, Litve, Hrvaške in Tajvana odločilo, da po tem modelu trajnostnega gledališča postavi svojo uprizoritev. Pri tem bodo sodelovali lokalni umetniki in tehniki.

 

Uprizoritev v mariborski Drami bo vodil perspektiven mlad režiser Tin Grabnar, ki po študiju režije na AGRFT raziskuje tako klasično kot tudi alternativno, plesno in lutkovno gledališče ter razvija prepoznavno režijsko estetiko. Tin Grabnar bo z ekipo po natančno določenem scensko-režijskem načrtu puščal odprta vrata za implementacijo s slovensko problematiko.

 

Sob, 3. 12. 2022 20.00 Mali oder
Premiera
3. 12. 2022,
Mali oder
Trajanje


Poglej zasedbo za določen datum

Ustvarjalci

Prevajalka
Tina Mahkota
Dramaturginja
Nina Šorak
Scenograf
Matic Gselman
Kostumografinja
Suzana Rengeo
Avtorica glasbe
Mateja Starič
Tehnična izvedba in oblikovanje svetlobe
Tomaž Bezjak

Ustvarjalci

Prevajalka
Tina Mahkota
Dramaturginja
Nina Šorak
Scenograf
Matic Gselman
Kostumografinja
Suzana Rengeo
Avtorica glasbe
Mateja Starič
Tehnična izvedba in oblikovanje svetlobe
Tomaž Bezjak

Vabimo vas na ogled