drama

Minuta za poezijo

Predstave trenutno ni na sporedu

Minuta za poezijo

Drama SNG Maribor je ob svetovnem dnevu knjige 23. aprila pripravila pesniški dopoldan z naslovom Minuta za poezijo. Dogodek je bil izveden v sodelovanju z Alma Mater Europaea – ECM, kjer smo v amfiteatru dogodek premierno tudi izvedli.

Praznovanje dneva knjige je povezano s starim katalonskim ljudskim običajem, ko si Katalonci na dan svetega Jurija, 23. aprila, podarjajo vrtnico in knjigo, rekoč: »Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!«

Ker je letošnji svetovni dan knjige in avtorskih pravic sovpadel s 460. obletnico rojstva gledališkega maga in poeta Williama Shakespeara, je pesniški dopoldan otvoril Shakespearjev sonet, sledil pa je izbor pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, ki v letošnjem letu slavijo okrogle jubileje.

Pesnike in njihovo poezijo so predstavili igralke in igralci mariborske Drame: Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Mirjana Šajinović, Nejc Ropret, Kristijan Ostanek, Mojca Simonič, Blaž Dolenc, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Liza Marijina, Nataša Matjašec Rošker, Irena Varga, Vojko Belšak in Mateja Pucko.

S pesniškim dogodkom, ki ga je pripravila naša dramaturginja Maja Borin, želimo poslušalstvo različnih starostnih skupin nagovoriti z umetniško besedo, jim polepšati dan, podati vzpodbudo za branje poezije in v okviru neformalnega in priložnostnega druženja ob poeziji spodbujati razvoj bralne pismenosti ter bralne kulture po principu vseživljenjskega učenja. Z zavedanjem, da je imel Tone Pavček še kako prav, ko je rekel: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo.«

V okviru dogodka je potekal tudi knjižni bazar Alma Mater Europaea – ECM.

 

Premiere
23. 4. 2024,
Dauer
45 minut

Wir laden Sie ein, zu sehen