drama
Andrej Rozman Roza

Janko in Metka

15. 11. 2024 I 17.00

Janko in Metka

Klasična pravljica v podalpski preobleki s petjem in plesom

 Koprodukcija z Mini teatrom Ljubljana

Andrej Rozman Roza je po kultni Grimmovi pravljici o Janku in Metki pripravil gledališko adaptacijo oziroma sodobni dramolet, in čeprav je »naslov enak, zgodba je enaka, enaki so junaki, je kljub temu v naši predstavi vse drugače«.

Janko in Metka se znajdeta v nizu težkih preizkušenj, soočata se z lakoto, revščino, hudobno mačeho, a dokler je ob njiju ljubeči oče, je vse skupaj znosno. Ko pa se mačeha odloči, da pri hiši ni več dovolj hrane za vse, se morata otroka izuriti v preživitvenih strategijah; iz zavetja doma sta vržena v prostor neznanega in prostranega temnega gozda, kjer na koncu najdeta upanje v lepi slastni sladkorni hišici. A sladka skušnjava skriva »čarovniško« presenečenje v podobi ljudožerske tete Žeralde. Z zvijačami, pogumom in iznajdljivostjo premagata tudi coprnico in obogatena z vseživljenjskimi izkušnjami stopita v svet odraslosti. Samo pot skozi krut in nevaren iniciacijski prehod ju lahko namreč utrdil in pripravi za pot v novo življenjsko obdobje.

Režiser Robert Waltl, igralec, režiser, lutkar in umetniški vodja Mini teatra, je uprizoritev postavil kot glasbeno in plesno-gledališko pravljico za otroke, starejše od štirih let, in jo postavil v alpsko Slovenijo. V skladu z uprizoritvenim konceptom predstave prevladuje poskočna in dinamična narodnozabavna glasba Slavka Avsenika ml., ki sovpada tudi z bogato izdelano kostumografijo, izhajajočo iz avtorsko posodobljene narodne noše (Ane Savić Gecan). Barvita scena z velikimi premičnimi kulisami, nekaterimi predimenzioniranimi rekviziti in drugimi scenskimi elementi ustvarja vtis različnih pravljičnih prostorov. Gledališka pravljica s petjem, plesom in odlično igralsko ekipo je navduševala otroke vse od leta 2010 in je v desetih letih nanizala več kot 160 ponovitev. Petra Vidali je v Večerovi kritiki Alpska poskočnica zapisala, da je to torej zgodba o tem, »kako je mogoče preživeti nevarne starše, nevarne divje zveri in ljudožerce in se ob tem celo smejati«.

Obnovitvena premiera z novo igralsko zasedbo (kjer se bosta v vlogah Janka in Metke preizkusila igralca mlajše generacije) je primerna za nove generacije otrok, starejše od pet let.

 

Pet, 15. 11. 2024 17.00 Mali oder
Premiera
15. 11. 2024,
Mali oder
Trajanje


Vabimo vas na ogled