Začel se je osrednji del 58. festivala Borštnikovo srečanje, ki letos poteka med 5. in 18. junijem. V tekmovalnem programu se bo zvrstilo dvanajst zelo različnih, a vselej vrhunskih slovenskih uprizoritev, ki jih je izbrala selektorica  Vilma Štritof: "Izbor odslikava raznolike poetike, v katerih uprizoritve razpirajo relevantna družbena vprašanja zdajšnjosti, detektirajo in opozarjajo na nevralgične točke naše stvarnosti, jim ni vseeno za okolje, ki sooblikuje habitat nas vseh, oblikujejo kritičen pogled, raziskujejo človekovo pozicijo in vlogo v na več ravneh načetem ali celo razpadajočem svetu, razbirajo in razpoznavajo uničujoče represivne in patriarhalne družbene vzorce in jih problematizirajo, tudi tiste, o katerih se še pred nekaj leti ali vsaj desetletji ni nihče zares spraševal, danes pa jih ni več mogoče spregledati."
V spremljevalnem programu bo osem slovenskih in štiri tuje uprizoritve. "Promovirali bomo slovensko gledališko ustvarjalnost in njen pomen v širšem mednarodnem prostoru, spodbujali povezanost slovenskega gledališkega prostora in krepili vezi z Evropo, vključevali nova občinstva, posvečali se bomo strokovnim presojam in vrednotenju ustvarjalnih dosežkov. Pričakujemo številne slovenske in tuje goste, ob tako dobrih predstavah verjamemo, da sta pred nami dva tedna polnih dvoran, navdušeno občinstvo in tudi povabila slovenskim producentom in ustvarjalcem v tujino," je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Slavnostna otvoritev festivala bo v petek, 9. junija, ob 20. uri z uspešnico evropskih gledaliških festivalov, predstavo Vihar režiserja Alessandra Serre v produkciji Stalnega gledališča iz Torina. Zvrstili se bodo tudi številni strokovni dogodki, pogovori o predstavah, predstavitve strokovne literature, pogovori z gledališkimi ustvarjalci, med njimi tudi s kar tremi prejemnicami Borštnikovega prstana in gledališko-glasbene vsebine. Zasedba Silence bo v Mariboru premierno predstavila zadnji album Slovar norosti, šansonjerka Vita Mavrič in vsestranski glasbeni ustvarjalec Jani Kovačič pa projekt Kontra-Alba.
V sodelovanju z AGRFT bo izveden obsežen nabor aktivnosti v sklopu Študentsko gledališče. Študentje bodo predstavili izbor svojih produkcij, refleksijo festivalskega dogajanja bodo objavljali v Borštnikovem blogu, v GT22 bodo na ogled performativne postavitve in inštalacije. Festival je za študente organiziral dvodnevno delavnico z grškim režiserjem in performerjem Euripidom Laskaridisom, ki je letošnji gostujoči festivalski umetnik.

58. Borštnikovo srečanje se bo zaključilo v nedeljo, 18. junija, ko bodo na sklepni slovesnosti, ki jo režira Edward Clug, povezuje pa igralka Julija Klavžar, podelili festivalske nagrade. Prireditev si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu na 1.  programu Televizije Slovenija.