Stran za slepe in slabovidne

Skok na vsebino | Skok na meni

Slovensko narodno gledališče Maribor

Nagovor direktorja

Danilo Rošker, direktor SNG Maribor <em>Foto: Damjan Švarc</em>

Danilo Rošker, direktor SNG Maribor Foto: Damjan Švarc

NA SVET LAHKO POGLEDAMO TUDI DRUGAČE

Dragi abonenti, dragi obiskovalci Drame, Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru!

Ko mesto zaspi, se v gledališču na Slomškovem trgu prižgejo luči. SNG Maribor preganja duhove in spodbuja duha. SNG Maribor kljubuje apatiji in cinizmu z domišljijo, ustvarjalnostjo in umetnostjo, ki nam že od nekdaj dokazuje, da na svet lahko pogledamo in gledamo tudi drugače. Človek je popolnost vesolja, duh popolnost človeka, umetnost pa je skupek in seštevek vsečloveške popolnosti. Umetniška dela izražajo najboljšo energijo, kar jo je sposobno ustvariti človeštvo. Vsakršen politični dogodek zbledi ali se razblini ob opernih oz. baletnih umetninah Aida, Triptih, Granatno jabolko, Navihanka, Italijanka v Alžiru, Rusalka, Carmen, kot se spričo dramskih besedil Revizor, Martin Krpan, Nočni portir, Nunta Mutǎ, Kralj na Betajnovi, Svatba in Mrtve duše razkrije vsa kratkovidnost jezika dejanske politike in ekonomije. Borkman: "Jaz, jaz, ki bi lahko ustvaril milijone! Tako blizu cilja. Samo še osem dni, pa bi bilo vse zaranžirano. Vse vloge pokrite. Hotel sem imeti pod nadzorom vse centre moči, vsa bogastva. Ljubil sem moč. Ljudje ne dojamejo, da nisem mogel ravnati drugače, ker sem bil pač jaz – John Gabriel Borkman – ne pa kdorkoli."
Kriza, revščina, izkoriščanje, vojna so besede, ki jih čedalje pogosteje uporabljamo, ko opisujemo ali izpovedujemo naš svet. Vendar je eden najpomembnejših učinkov globalizacije ustvarjanje skupnega sveta. Sveta, ki si ga vsi delimo v dobrem in slabem, sveta, ki nima zunanjosti. In ne glede na to, kako ostro kritiziramo ta svet, moramo priznati, da nam je vsem usojeno živeti v njem, da je ta svet dediščina vsega človeštva, ki si jo in si jo moramo skupaj deliti. In sklepi humanistov so podobni: le sadovi razmišljanja in umetniškega ustvarjanja zares upravičujejo človeško prisotnost v svetu. So možnost potovanja na neznane cilje in doseganje zlitja med zunanjim svetom in svetom, ki nas naskrivaj poseljuje. Kajti vsako človeško bitje ima v sebi skrivnost, ki je ne pozna.
SNG Maribor – Drama, Opera, Balet, Festival Borštnikovo srečanje – s svojim programom nagovarja individualnost, različnost, toleranco, drugačnost, drugost, se upira vsakdanjosti, povprečnosti, splošnosti in vseenosti. V SNG Maribor nam ni vseeno. Zavedamo se, da je človek njegovo otroštvo, družina, nekaj prijateljev, ljubezni in veliko število nalog in dolžnosti. Da nas oblikujejo časi, nagnjenja, različna prepričanja in predvsem glasba, ki jo poslušamo, glasovi, ki jih slišimo, knjige, ki jih preberemo, predstave, ki jih vidimo, obrazi, ki jih spoznamo, ulice in poti, ki jih prehodimo. SNG Maribor je kozmopolitsko predrzno družbeno in družabno središče v mestu, od katerega bi vsi najraje dvignili roke.
V SNG Maribor si želimo, da bi ena od vaših poti postala naša skupna pot: pot investiranja v kulturni jutri. Želimo si spoznavati in prepoznavati naš skupni svet, kot se tudi trudimo, da bi svet prepoznal in spoznal tudi nas. Kljub vsesplošni recesiji in posledično okrnjeni finančni podpori države in sponzorjev si prizadevamo uresničiti program, ki se brez lažne skromnosti lahko postavi ob bok najmočnejšim evropskim hišam.
Baletni ansambel SNG Maribor je na prestižnem mednarodnem baletnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v konkurenci najboljših s predstavo Hommage à Stravinsky prekosil vsa pričakovanja razvajene peterburške publike, s predstavo Radio and Juliet nadaljeval festivalsko turnejo po Braziliji, vključno z nastopi v Sãu Paulu in Riu de Janeiru, in v italijanski Cremoni. Sezono bo baletni ansambel zaključil z nastopom v Ljubljani, kjer bomo na Kongresnem trgu ljubljanskemu občinstvu predstavili naš legendarni Tango. Z veličastno in pretresljivo baletno predstavo Romeo in Julija bomo gostovali na Festivalu Ljubljana in na Dubrovniških letnih igrah.
Ansambel Opere SNG Maribor, ki skupaj z vse bolj priznanim simfoničnim orkestrom navdušuje domače občinstvo, se je na uglednem Zagrebškem bienalu predstavil mednarodni javnosti z izvedbo najznamenitejše in hkrati najskrivnostnejše slovenske opere Črne maske. Kljub krizi smo k sodelovanju uspeli pritegniti mnoge mednarodno uveljavljene umetnike in skupaj z njimi ustvariti izjemne dogodke in doživljaje; Rigoletto, Carmen, Don Giovanni, Jevgenij Onjegin so zveneči naslovi znamenitih opernih del, ki jih je naš operni ansambel skupaj z orkestrom več kot suvereno ustvaril za naše občinstvo.
Drama SNG Maribor je lani postala polnopravna članica Evropske gledališke konvencije (ETC) in se dejavno vključila v njeno delovanje – pred kratkim smo gostili gledališke eksperte iz držav članic konvencije, ki so se na svoji pomladanski evropski gledališki turneji za dva dni zaustavili tudi v Mariboru in si ogledali eno naših najboljših uprizoritev minule sezone, Nevarna razmerja, ter sodelovali v pogovoru z ustvarjalci in občinstvom. Drama SNG Maribor je poleg lastne produkcije sodelovala tudi v dveh koprodukcijskih projektih: Odisej, edinstven projekt, ki žanje aplavze na vseh odrih, je nastal v sodelovanju med najboljšimi gledališkimi hišami iz bivših jugoslovanskih republik. Jančarjev Veliki briljantni valček, koprodukcijska predstava mariborske in ljubljanske Drame ter Zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, pa že leto dni polni dvorane v Mariboru in Ljubljani. Dobre ocene strokovnokritiške javnosti potrjuje tudi uvrstitev naših predstav v tekmovalni program Festivala Borštnikovo srečanje. Festival Borštnikovo srečanje vsako jesen vznemiri mesto z naborom najboljših predstav slovenskih gledaliških hiš in bogatim spremljevalnim programom domačih in tujih produkcij. Navzočnost selektorjev in gledaliških kritikov iz tujine nam dokazuje, da je Festival presegel okvire lokalnega dogodka in postal vznemirljivo evropsko prizorišče. Čestitamo našim sodelavcem, ki so letos prejeli priznanja za svoje delo: Vlado Novak je prejel Glazerjevo listino za življenjsko delo, Alja Predan Glazerjevo listino in Vili Ravnjak Grun-Filipičevo priznanje za delo v slovenski dramaturgiji in veliki bršljanov venec za življenjsko delo. Na mesto umetniškega direktorja Drame z novo sezono prihaja novo ime – prodoren in drzen gledališki režiser Diego de Brea.
Kriza. Kakšna in čigava? Ko si danes postavljamo vprašanje, v kakšnem svetu živimo, je bolj ali manj skupna ugotovitev, da v svetu, ki se nam vsak dan bolj gnusi in upira. Človek, kot nam ga razlagajo in argumentirajo ekonomski kazalci, mediji in omrežja, je samoten in razdvojen, zateka se v anonimnost spletnega omrežja, kjer postane tržna niša ali ciljna skupina. Toda edina gotovost, ki jo lahko izrečemo o nas in našem svetu, je, da je vse relativno in zato imajo vse strani ali plati življenja tudi svojo drugo plat. Treba je zahtevati nazaj pravico do sanj, do prihodnosti, do upanja, si upati upati. Mogoče se to na prvi pogled zdi naivno in nepomembno, toda če o tem pomislimo in razmišljamo, bo postalo ključno. Kajti človek, ki je še sposoben gojiti iluzije in vizije, je svoboden človek. Zato je vloga gledališča in odrske umetnosti v današnjem času toliko pomembnejša – gledališče mora povzdigniti ljudi iz sivine vsakdana z ustvarjanjem novih idej, iskanjem vizij in novih pogledov. Dotakniti se mora človeških src, razigravati duha, ostriti naš mentalni svet in požgečkati čustva. Ključno vlogo mora imeti tudi pri vzgoji in izobraževanju mladih – od vrtca preko osnovne in srednje šole do univerze –, predvsem pa mora gledališče združevati in plemenititi ljudi. Vse to, združeno v sloganu našega gledališča Investiranje v kulturni jutri, ki med drugim poudarja tudi negovanje slovenskega jezika kot temelja nacionalne identitete, so prioritete, zaveze in cilji Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Pred nami so številni novi izzivi – kako ob vse manjših finančnih sredstvih ne samo obdržati, ampak tudi povečati umetniško raven naših stvaritev. Verjamemo, da nam bo uspelo in da bomo Vam, cenjeno občinstvo, tudi v sezoni 2013/2014 ponudili najboljše, kar znamo in zmoremo. Stvaritve s pečatom in znakom kakovosti SNG Maribor bomo skušali predstaviti v čim več državah in tako utrditi in razširiti ugled našega gledališča in mesta. Vseh načrtovanih programov ne bi mogli realizirati brez razumevanja našega ustanovitelja in številnih sponzorjev, ki so prepoznali vizijo našega gledališča in s ponosom in pogumom skupaj z nami investirajo v naš skupni kulturni jutri.
Dragi obiskovalci, dragi dosedanji in novi abonenti, zgodbe na odru imajo svojo resnico, dostikrat drugačno od tiste, ki jo doživljamo vsak dan. Vendar, kot že rečeno, na svet lahko pogledamo tudi drugače, kajti življenje ima tudi drugo plat. Mi v SNG Maribor vam želimo pokazati tudi drugo plat. Vabim Vas, da si skupaj z nami upate upati pogledati in doživeti tudi tisto drugo plat. Pridružite se nam (tudi) v sezoni 2013/2014.

Vaš Danilo Rošker direktor SNG Maribor


Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev ter analizira promet. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide SNG Maribor Začasen piškotek; delovanje uvodne spletne strani SNG Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
SNG Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
APISID
HSID
NID
PREF
SAPISID
SID
SSID
S
S_adsense
BEAT
ULS
GooglePlus Te piškotke nastavi gumbek Google +1 "share".
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

SNG Maribor.